Document toolboxDocument toolbox

MO-88 Totstandkoming releases tekstueel aanpassen naar USM proces

Managementsamenvatting

Binnen het VZVZ MedMij ontwikkelteam maken we gebruik van het Universal Service Management proces model. Hierin worden in 3 fases een wens-behoefte uitgewerkt naar een implementatie. Hierin zijn de stakeholders vertegenwoordigd en heeft het MedMij ontwikkelteam controle over de sturing en uitvoering van de gevraagde behoeftes (fase: Afspreken). Deze wijziging omvat het in lijn brengen van de gepubliceerde teksten onderdeel van de pagina Change- en releasebeleid. met de huidige werkwijze. De hoofdstukken die direct relatie hebben tot het release cycle management MO-30 en versioning MO-17 zijn apart uitgewerkt in MO-82 [SR] Aanpassing Release cycle management en versienummer beheer.

Koppelingen

JIRA: MO-88

MedMij stelsel: Change- en releasebeleid

Change: MO-82 [SR] Aanpassing Release cycle management en versienummer beheer

Inleiding

Huidig RFC proces is gedurende 2022 aangepast naar USM proces. We gebruiken hierin de USM fases Afspreken, Wijzigen en Uitvoeren.

Binnen deze fases worden de detail uitwerkingen op de vraag gespecificeerd en gevalideerd met de betreffende stakeholders.

Huidige situatie

Het Change- en releasebeleid beschrijft het RFC proces. Dit is niet meer actueel.

Dit betreft het hoofdstuk: Totstandkoming releases

Probleemstelling

Beschrijving oude situatie:

Totstandkoming releases

Alle belanghebbenden, waaronder in ieder geval de deelnemers, gebruikers en Stichting MedMij, kunnen invloed uitoefenen op (de totstandkoming van) wijzigingen in het afsprakenstelsel. Een Request For Change (RFC) kan door een belanghebbende voorzien van motivatie worden ingediend voor behandeling. Stichting MedMij doet een eerste beoordeling van ingediende RFC's door deze te toetsen aan de vigerende wet- en regelgeving, architectuur en grondslagen, strategische koers, het jaarplan en de releasekalender. Hierbij wordt onder andere beoordeeld of het daadwerkelijk gaat om een wijziging, of de wijziging niet al eerder is ingediend en wat de urgentie is. Stichting MedMij zorgt, indien nodig, voor de nadere verkenning van RFC's door wijzigingsverzoeken te laten uitwerken, de benodigde expertise en vertegenwoordiging bij elkaar te brengen, de afstemming met partijen rondom het stelsel te kanaliseren, te zorgen dat de impact van een wijziging op het stelsel en de deelnemers wordt onderzocht en indien nodig een business case wordt opgesteld met betrokkenen. Ook controleert zij of de voorgestelde oplossing vrij en kosteloos voor de deelnemers te gebruiken is. 

In principe mogen betrokkenen bij het ontwikkelproces ontwikkelinformatie vrij met elkaar delen zonder aanvullende bescherming. Alleen voor informatie over kwetsbaarheden geldt dat verspreiding beperkt is tot de direct betrokkenen en alleen mag plaatsvinden met extra bescherming (zie Informatieclassificatiebeleid). Mochten belanghebbenden gedurende het change- en releaseproces bijdragen aan de uitwerking van een wijziging, dan ziet Stichting MedMij erop toe dat zij over de juiste auteursrechten komt te beschikken om de documentatie te kunnen publiceren (zie Intellectueel eigendomsbeleid).

Het afsprakenstelsel bestaat uit een samenhangende set van producten (juridisch kader, overeenkomsten, architectuur en technische specificaties, etc.) met veel onderlinge afhankelijkheden. Aanpassing van een van de onderdelen vraagt altijd om een impactanalyse op de rest van de producten. Het afsprakenstelsel wordt daarom altijd in haar geheel gereleaset. Deze releases bestaan uit een consistente set van RFC's en kunnen daarnaast verbeteringen van niet-inhoudelijke aard bevatten.

Stakeholders (RACI)

  • Responsible: Team ontwikkeling, Lead Architect  
  • Accountable: Product Management
  • Consulted
    • Product Owner MedMij ? 
    • Ontwikkelteam (ontwikkeling@medmij.nl)
    • Security Management (secmgt@medmij.nl)
    • Acceptatie (acceptatie@medmij.nl) TBD
    • Stelselregie TBD
    • Deelnemers (Expertgroepsessie ?)
  • Informed
    • Communicatie  TBD
    • Loket (info@medmij.nl) TBD
    • Leveranciersmanagement TBD

Doel / Gewenste situatie

Scenario's

Hoofdstuk Totstandkoming releases volgt het USM proces 

ref: https://usm-portal.com/



De paragraaf in het afsprakenstelsel 'Totstandkoming releases' is nog gebaseerd op het RFC proces. Het ontwikelteam hanteert vanaf 2022-jun het USM (Universal Service Management) proces om wijzigingsverzoeken in het ontwikkel proces op te nemen. het USM proces onderkent hierbij drie fase,

  1. Afspreken => Productmanagement doet een eerste verkenning van de geuite wens
  2. Wijzigen => Ontwikkelteam onderzoekt de oplossingsopties en doet een voorstel voor een (mogelijke) oplossing. De gekozen oplossing wordt in detail uitgewerkt.
  3. Uitvoeren => De oplossing wordt  in een Service Request vastgelegd tbv het redactie team.  En is dan gereed voor publicatie.

Requirements

N.V.T.

Oplossingsrichtingen

Usecases

N.V.T.

Voor- en nadelen

N.V.T.

Advies

aanpassen tekst hoofdstuk "totstandkoming releases" zodat deze de huidige praktijk van het stelselvoortbrengingsproces volgt.

Bronvermelding

N.V.T.