MO-73 Begrippenlijst uitbreiden [RFC]

Koppelingen

Inleiding

In de Grondslagen van het afsprakenstelsel wordt een begrippenlijst beschreven. Echter, deze lijst is niet up-to-date. Veel begrippen die in het afsprakenstelsel worden beschreven komen niet terug in de begrippenlijst. Hierdoor omschrijft de huidige begrippenlijst niet alle relevante begrippen die in het afsprakenstelsel genoemd worden. 

Huidige situatie

In de Grondslagen van het afsprakenstelsel staat een centrale begrippenlijst. In deze lijst ontbreken begrippen die in het afsprakenstelsel wel als begrippen/definities zijn genoemd

Probleemstelling

Zoals hierboven aangegeven is de centrale begrippenlijst niet up-to-date, dit creëert onduidelijkheid omdat hierdoor één woord verschillende definities kan hebben afhankelijk van waar het in het afsprakenstelsel staat. De begrippenlijst moet dus geüpdatet worden en in de toekomst ook worden bijgehouden. De probleemstelling is daarom tweeledig:

  1. Welke wijzigingen moeten er doorgevoerd worden aan de begrippenlijst om de begrippenlijst up-to-date te krijgen?
  2. Hoe moet de centrale begrippenlijst voortaan up-to-date gehouden worden?

Stakeholders (RACI)

Responsible: Team ontwikkeling 

Accountable: Product management

Consulted: Team ontwikkeling

Informed: 

Doel / Gewenste situatie

Het realiseren van een bijgewerkte centrale begrippenlijst en een methode voor het bijhouden hiervan. 

Oplossingsrichtingen

Het bijwerken van de begrippenlijst kan op verschillende manieren gedaan worden. Hierbij is het van belang dat de gekozen methode ook gebruikt wordt voor het up-to-date houden van de centrale begrippenlijst, om zo in de toekomst nieuwe beschreven begrippen in het afsprakenstelsel ook in de centrale begrippenlijst te beschrijven.  

Handmatig bewerken/bijhouden

De methode die momenteel toegepast wordt, is als volgt:. Begrippen die in het afsprakenstelsel worden beschreven worden ook handmatig in de centrale begrippenlijst ingevoerd. De begrippen worden dus op twee plekken in het afsprakenstelsel bijgehouden. Een oplossingsrichting is het blijven toepassen van deze methode. Het nadeel van deze methode is dat een nieuw begrip op twee plekken verwerkt moet worden, dit kost veel tijd. 

MultiExcerpt

Met MultiExcerpt biedt Confluence de mogelijkheid om meerdere fragmenten (stukjes tekst) over pagina's en ruimtes te maken, bij te werken en te delen. Dit vermindert de tijd die wordt besteed aan handmatig kopiëren en plakken van de begrippen. Echter, deze methode is heel bewerkelijk.

Begrippenlijst Confluence plug-in  

Confluence biedt een begrippenlijst plug-in (Smart Terms for Confluence - Glossary). Deze plug-in kan gebruikt worden om een 'slimme' woordenlijst te creëren, waarbij de beschreven begrippen met de bijbehorende definities automatisch in de centrale begrippenlijst terecht komen. Begrippen worden eenmalig toegevoegd aan de plug-in, waarna deze begrippen vervolgens kunnen worden toegevoegd in het afsprakenstelsel. Bij het klikken op een begrip in het afsprakenstelsel wordt de gebruiker automatisch doorverwezen naar de beschrijving van het desbetreffende begrip in de centrale begrippenstelsel. Het voordeel van deze methodiek is dat er een eenduidige en efficiëntie manier wordt gebruikt waarbij definities eenmalig worden gedefinieerd en door het afsprakenstelsel uniform gebruikt kunnen worden. Het nadeel van deze oplossingsrichting is echter dat het gebruik van deze plug-in geld kost. 

Advies

Het handmatig bewerken/bijhouden van de begrippenlijsten en het gebruik van multi-excerpt zijn bewerkelijk en nemen veel tijd in beslag, daarom is gebruik maken van de begrippenlijst plug-in van Confluence de gewenste oplossingsrichting. Echter, momenteel is er een migratie gaande van Confluence naar de Cloud, hierdoor kan het aanschaffen en toepassen van nieuwe plug-ins pas na de migratie plaatsvinden. Het advies is om tot die tijd de begrippenlijst handmatig te blijven bijwerken. Na de migratie kan er gebruik gemaakt worden van de begrippenlijst plug-in van Confluence. 


In de huidige begrippenlijst staat de kolom domein. In veel gevallen kan het domein in deze kolom al afgeleid worden van het begrip zelf en is dus overbodig. Echter, met het oog op een VZVZ brede begrippenlijst in de toekomst wordt toch geadviseerd om de kolom 'domein' te behouden. Echter, geadviseerd wordt om deze  kolom tussen de kolommen 'Definitie' en 'Synoniemen' in te plaatsen.

Bronvermelding

https://marketplace.atlassian.com/apps/1219677/smart-terms-for-confluence-glossary?hosting=cloud&tab=overview