Z2.4.1 | BB: Metadata
Documenten en beelden dienen wanneer ze opgeslagen worden een beschrijving mee te krijgen om ze vervolgens weer te kunnen vinden, gebruiken en hergebruiken in de toekomst. Hierom worden aan een beeld of document verschillende kenmerken (attributen) toegekend. Deze kenmerken noemt men metadata, dit is de data die een beeld of document zo beschrijft dat het gemakkelijk te vinden is, in het kort, metadata is data over data.
Bij het landelijk uitwisselen van documenten en beelden is het van belang dat de raadpleger weet wat voor vraag hij/zij kan stellen om zo relevante data terug te krijgen. Dit is de reden dat het binnen Twiin essentieel is een minimaal verplichte metadataset af te stemmen, waarmee de houder van de data deze kenbaar maakt voor de raadpleger.
Metadata
Disclaimer
Voor de vulling van metadata binnen BeeldBeschikbaarheid is gebruik gemaakt van de Nictiz Metadataset: XDS metadata - Nictiz
BB: Algemene metadata beschrijft metadata attributen die minimaal toegekend moeten worden aan een document. De ingevulde waarden zijn een voorbeeld en worden verder toegelicht waar nodig.
Mocht de metadataset niet toereikend zijn om beeld en verslag te kunnen onderscheiden van elkaar, dient dit onderbouwd aangegeven te worden, zodat Nictiz hierop een aanvulling kan doen.
Op de pagina BB: Metadata Radiologisch verslag zijn voor een radiologisch verslag specifieke waarden toegekend aan een aantal metadata attributen, deze specificatie definieert het radiologisch verslag.
Op de pagina BB: Metadata Beeldvormend onderzoek Radiologie (DICOM) is hetzelfde gedaan voor een beeldvormend onderzoek.
NB. Twiin beschrijft de transacties tussen GtK-applicaties om documenten en beelden te zoeken (query) en vervolgens op te halen. Twiin stelt geen verplichtingen over wat er achter een GtK-applicatie vereist is om een document of beeld aan te melden. Echter is metadata tenminste van belang voor het kunnen beantwoorden van een vraag tussen GtK-applicaties
Content
Naast de metadata is het ook van belang om af te spreken welke 'content' ofwel type verslag en beeldvormend onderzoek uitgewisseld zal worden, zodat de raadplegende partij dit formaat altijd kan verwerken.
Binnen Twiin wordt de volgende content voorgeschreven:
Radiologisch verslag in PDF/A formaat
Radiologisch verslag in CDA formaat
Beelden in DICOM formaat