Z5 | IGD: implementatiewijzer Geboortezorg 1.2.0 Informative
Status zorgtoepassing
Het Integraal Geboortezorg Dossier (IGD) is vanuit programma VIPP Babyconnect opgestart. Babyconnect heeft de benodigde afspraken vastgelegd in het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg (AIG). De uitwisseling wordt in diverse pilots beproefd, met als doel om in 2024 live te gaan.
HINQ implementeert de technische afspraken van Nuts en de TA Zorginzage van de TSV. Er wordt afgeweken van deze TA als het gaat om toestemming, authenticatie, identificatie en autorisatie. Twiin kijkt vanaf de zijlijn mee. In de regio’s die meedoen wordt gebruik gemaakt van de Twiin samenwerkingsovereenkomst.
De gepubliceerde visie van Twiin over hoe Twiin en Nuts naar elkaar toe kunnen groeien (i.e. groeipad Twiin x Nuts) is ook van toepassing bij geboortezorg en het programma Babyconnect.
Bijdrage Twiin
De huidige implementatie van de TA Zorginzage past niet goed op de technische kern zoals in Twiin gespecificeerd. Wel wil Twiin een platform zijn voor zorgaanbieders en leveranciers om via deelname aan Twiin mee te helpen en invloed uit te oefenen op ontwikkelingen in kader van de gegevensoverdracht binnen de geboortezorg en zodoende de verschillende initiatieven naar elkaar toe te laten groeien.
Ook zorgtoepassingen gebaseerd op TA’s die nog niet voldoen aan de technische kern kunnen worden toegelaten. Immers is validatie niet vanaf het begin verplicht. De deelnemers tekenen in eerste instantie op basis van de samenwerkingsvoorwaarden met de intentie om te komen tot validatie.
Twiin borgt dat de zorgtoepassingen zoveel mogelijk op elkaar aansluiten en in lijn zijn met de landelijke ontwikkelingen.
Activiteiten 2023/2024
Diensten
In 2023 kan de TA Zorginzage niet opgenomen worden in het Twiin afsprakenstelsel. Het beschikbaar stellen van een Integraal Geboortezorg Dossier wordt informatief benoemd in de komende release 1.2. In 2023 wordt het traject om te komen tot een LVS geconcretiseerd en deels al uitgevoerd. Het vertrouwensmodel van Twiin zal als input dienen.
In 2024 wordt het LVS verder gerealiseerd. Daarbij wordt onderzocht wat nodig is om, onder de vlag van de NVS, het landelijk vertrouwensmodel en de wens om te komen tot een landelijk dekkend netwerk te integreren. Op basis hiervan kan de beschikbaarheid van een IGD, gebaseerd op de TA Zorginzage, opgenomen worden in het afsprakenstelsel, inclusief een complete implementatiehandleiding en de mogelijkheid om te valideren.