Document toolboxDocument toolbox

MMOS-127 Wijziging van change en releasebeleid Dakpansgewijze release tekst

Omschrijving Changelog

Het releasebeleid is aangepast waardoor het mogelijk is om alleen een verplichte versie actief te hebben staan. Verder is de term release candidate verwijderd uit het MedMij Afsprakenstelsel.

Te informeren Stakeholders

Acceptatie
Regie
Security
Relatiebeheer
Communicatie
MM Loket
Stichting MM

Aan te passen versies afsprakenstelsel

Afsprakenstelsel 2.0.2

Classificatie

Patch
Minor
Major

Implementatie Termijn

Eerst volgend release slot

Gerelateerde tickets (indien van toepassing)

Status

Staat klaar voor release in afsprakenstelsel
Verwerkt in afsprakenstelsel

Uitwerking

Door te voeren wijzigingen

Locatie

Oude tekst

Nieuwe tekst

Locatie

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

Change- en releasebeleid

Om het ritme van de voortdurende ontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel voor Deelnemers zo voorspelbaar mogelijk te maken, en Deelnemers daarbinnen ruimte te geven voor een proactief of reactief implementatiebeleid, zijn er op elk moment twee releases van het MedMij Afsprakenstelsel actief. Alleen actieve releases mogen actief zijn binnen het operationele MedMij-netwerk. Van die twee actieve releases is er altijd één verplicht en de andere is optioneel. Dat wil zeggen dat alle Deelnemersop deze verplichte versie moeten ondersteunen. De andere actieve release heet de release candidate. Implementatie daarvan is niet verplicht, maar wel toegestaan binnen het operationele MedMij-netwerk. Omdat de Interfaces, Gegevensuitwisseling, Core in het MedMij Afsprakenstelsel geversioneerd zijn, kunnen deze tegelijkertijd actief zijn. De gepubliceerde release is de opvolger van de verplichte. Elke Deelnemer kiest zelf wanneer hij de gepubliceerde versie implementeert, desgewenst naast de verplichte.

Wanneer een nieuwe release uitkomt van het MedMij Afsprakenstelsel, krijgt:

  • de tot dan toe verplichte release de status verouderd, wat wil zeggen dat deze release niet meer actief is;

  • de tot dan toe gepubliceerde release candidate de status verplicht. Deze release blijft dus actief, maar verliest haar optionele status;

  • de nieuwe release candidate de status gepubliceerd. Deze release wordt dus actief.

Steeds schuift dus de nieuwste release (de gepubliceerde) als een nieuwe dakpan half bovenop de (dan) verplichte. Alleen de bovenste twee dakpannen zijn actief. Hun overlap symboliseert het tegelijkertijd actief zijn op het MedMij-netwerk. Omdat MedMij een vast release-ritme hanteert (van eens per half jaar), is die overlap een halve dakpan groot. Onder de verplichte release liggen de verouderde releases, als inactieve geschiedenis van het MedMij Afsprakenstelsel.

Om het ritme van de voortdurende ontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel voor Deelnemers zo voorspelbaar mogelijk te maken, en Deelnemers daarbinnen ruimte te geven voor een proactief of reactief implementatiebeleid, kunnen er twee gepubliceerde versies van het MedMij Afsprakenstelsel zijn. Er is altijd een verplichte versie van het MedMij Afsprakenstelsel. Dat wil zeggen dat alle Deelnemers deze versie moeten ondersteunen. Naast de verplichte versie kan ook een optionele versie worden gepubliceerd. Implementatie daarvan is niet verplicht, maar wel toegestaan binnen het operationele MedMij-netwerk. Omdat de Interfaces, Gegevensuitwisseling, Core in het MedMij Afsprakenstelsel geversioneerd zijn, kunnen de verplichte en optionele versie tegelijkertijd actief zijn. De optionele versie van het MedMij Afsprakenstelsel is de opvolger van de verplichte. Elke Deelnemer kiest zelf wanneer hij de optionele versie implementeert, desgewenst naast de verplichte.

Bij één actieve versie van het MedMij Afsprakenstelsel

Wanneer er geen ‘nieuwe optionele versie’ is dan:

  • wordt de ‘tot op dat moment optionele versie” van het MedMij Afsprakenstelsel verplicht.

  • De 'tot dan toe verplichte versiekrijgt de status verouderd, wat wil zeggen dat deze versie niet meer actief is. De verouderde versie wordt verwijderd en deelnemers mogen deze niet meer ondersteunen.

In het daaropvolgend major release moment blijft de verplichte versie gelijk en (mits er een ‘nieuwe optionele versie’ is) wordt de ‘nieuwe optionele versie’ gepubliceerd in de MM Optioneel. Daarna wordt het reguliere release beleid weer gevolgd.

Bij twee actieve versies van het MedMij Afsprakenstelsel

Op het moment dat een nieuwe versie van het MedMij Afsprakenstelsel gepubliceerd wordt terwijl er nog twee gepubliceerde versies zijn dan:

  • krijgt de 'tot dan toe verplichte versie” de status verouderd, wat wil zeggen dat deze niet meer actief is;

  • overschrijft de ‘nieuwe optionele versie' de 'tot op dat moment optionele versie’;

  • wordt de ‘tot op dat moment optionele versie’ verplicht.

Steeds schuift dus de nieuwste release (de optionele) als een nieuwe dakpan half bovenop de (dan) verplichte. Alleen de bovenste twee dakpannen zijn actief. Hun overlap symboliseert het tegelijkertijd actief zijn op het MedMij-netwerk. Onder de verplichte release liggen de verouderde releases, als inactieve geschiedenis van het MedMij Afsprakenstelsel.

Een release candidate bevat ten minste één major wijziging en eventueel ook minors en patches. De inhoud van de nieuwe release candidate wordt samengesteld op basis van uitgewerkte wijzigingsvoorstellen.

Een optionele versie bevat ten minste één major wijziging en eventueel ook minors en patches. De inhoud van de ‘nieuwe optionele versie’ wordt samengesteld op basis van uitgewerkte wijzigingsvoorstellen.

Is de wijziging geclassificeerd als patch, dan wordt deze direct doorgevoerd op de release candidate en de verplichte versie. Is de wijziging een minor of major, dan wordt tijdens de expertsessies bij de belanghebbenden consultatie gedaan voor de wijziging. Op basis van de bepaalde implementatietijden van de wijzigingen wordt een voorstel gedaan voor de volgende release candidate.

Is de wijziging geclassificeerd als patch, dan wordt deze direct doorgevoerd op de actieve optionele en de verplichte versie. Is de wijziging een minor of major, dan wordt tijdens de expertsessies bij de belanghebbenden consultatie gedaan voor de wijziging. Op basis van de bepaalde implementatietijden van de wijzigingen wordt een voorstel gedaan voor de volgende optionele versie.

Bij major wijzigingen legt Stichting MedMij de voorgestelde release candidate eerst voor aan de deelnemersraad,

Bij major wijzigingen legt Stichting MedMij de voorgestelde ‘nieuwe optionele versie’ eerst voor aan de deelnemersraad,

Twee versies van het MedMij afsprakenstelsel zijn compatible met elkaar als een implementerend systeem kan overstappen van de ene naar de andere versie of gegevens kan uitwisselen met een systeem dat de andere versie implementeert, zonder dat er aanpassingen nodig zijn en zonder dat er problemen ontstaan door de wijzigingen in de nieuwe versie.

Twee versies van het MedMij Afsprakenstelsel zijn compatible met elkaar als een implementerend systeem kan overstappen van de ene naar de andere versie of gegevens kan uitwisselen met een systeem dat de andere versie implementeert, zonder dat er aanpassingen nodig zijn en zonder dat er problemen ontstaan door de wijzigingen in de nieuwe versie.

Begrippenlijst huidige optionele versie cloud of

https://vzvz.atlassian.net/wiki/pages/createpage.action?spaceKey=MMAfsprakenstelsel2&title=_BegrippenlijstMetExcerpts is de afsprakenstelsel 2 space

Tijdssloten waarin wijzigingen worden opgenomen in de verplichte versie en de release candidate. Er zijn 12 release slots in een jaar, waarvan er 2 major release slots zijn.

Tijdssloten waarin wijzigingen worden opgenomen in de verplichte versie en de optionele versie. Er zijn 12 release slots in een jaar, waarvan er 2 major release slots zijn.

Release Candidate

Optionele versie