Skip to end of banner
Go to start of banner

Lokalisatie

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

Lokalisatie en toestemming

Voorwaarde bij het uitwisselen van medische gegevens is dat de patiënt uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven voor het beschikbaar stellen van zijn gegevens aan andere zorgverleners. Daarnaast is om patiëntgegevens te kunnen opvragen nodig om te weten bij welke zorgaanbieders de patiënt een medisch dossier heeft. Voor dit doeleinde zal de toestemmingsvoorziening Mitz gebruikt worden. De documentatie van Mitz is te vinden op www.mitz-toestemming.nl.

Onderstaande tabel geeft aan welke actoren, rollen en systemen betrokken zijn bij registreren en controleren van toestemmingen.

Actor

Rol

Systeem

Zorgverlener

Verantwoordelijk Zorgaanbieder

HIS, EVS

Apotheker

Verantwoordelijk Zorgaanbieder

ZAIS/AIS

VVT-instelling

Verantwoordelijk Zorgaanbieder

ETDR

GGZ

Verantwoordelijk Zorgaanbieder

ETDR

Trombosedienst

Verantwoordelijk Zorgaanbieder

TrIS

Invulling binnen Medicatieoverdracht

De dienst Mitz wordt vaker en vaker toegepast om toestemmingen te registreren en controleren bij uitwisselingen. Het gebruik van Mitz is optioneel. Ook zorgaanbieders en leveranciers die aan de slag gaan met Medicatieoverdracht kunnen zelf kiezen of en wanneer zij gebruik (gaan) maken van de toestemmingsvoorziening Mitz. Indien voor Mitz wordt gekozen dan neemt de betrokken zorgaanbieder deel aan het afsprakenstelsel Mitz en het bijbehorende vertrouwensmodel (zie Mitz Afsprakenstelselen kan erop vertrouwen vaststellen van een rechtmatige toestemming op een betrouwbare en verantwoorde manier is georganiseerd. Mitz wordt in dit geval zowel toegepast voor lokalisatie als toestemming. Voor sectoren en leveranciers die nog geen voorzieningen voor toestemming hebben geïmplementeerd biedt de toestemmingsvoorziening Mitz een toekomstvaste manier om te voldoen aan wet- en regelgeving rondom toestemmingen.

Indien Mitz nog niet wordt gebruikt, dan wordt het LSP-component Verwijs Index (VWI) gebruikt voor lokalisatie. Toestemming wordt lokaal door de zorgaanbieder vastgelegd in het eigen XIS. Ook de controle op de toestemming vindt lokaal plaats in het XIS van de dossierhouder. Dit is conform huidige werkwijze.

Hergebruik bestaande toestemmingen

In de voorgaande jaren zijn veel toestemmingen van patiënten voor specifieke gegevensuitwisselingen vastgelegd door zorgaanbieders. Veel van deze toestemmingen kunnen worden hergebruikt voor het op gang brengen van de gegevensuitwisselingen in het Medicatieproces. Voor de vastgelegde toestemmingen vanuit AORTA-LSP geldt:

  • De toestemmingen die apotheken nu hebben vastgelegd kunnen worden toegepast (gecontroleerd) bij het beantwoorden van raadplegingen van medicatiegegevens vanuit alle betrokken sectoren. Bij een migratie naar Mitz worden deze toestemmingen vastgelegd in het toestemmingenregister van Mitz.
  • Ook de toestemmingen die huisartsen nu hebben vastgelegd kunnen worden toegepast (gecontroleerd) bij het beantwoorden van raadplegingen van medicatiegegevens vanuit alle betrokken sectoren. Bij een migratie naar Mitz worden ook deze toestemmingen vastgelegd in het toestemmingenregister van Mitz.


Belang van toestemmingen

Voor het functioneren van medicatieoverdracht is het van belang dat de gegeven toestemming van de patiënt toereikend is voor de benodigde uitwisseling. Het doel is dat de patiënt een afgewogen keuze maakt over deze toestemming, dat zorgverleners de patiënt kunnen wijzen op het belang en kunnen ondersteunen bij het registreren van deze toestemmingen.

Voor patiënten die hulp nodig hebben is de 'Samen naar Mitz'-functionaliteit ontworpen. Hoe deze werkt en kan worden geïmplementeerd staat in de Mitz documentatie. Deze komt op een later moment beschikbaar vanuit deze tekst.

Voor patiënten die zelf digitaal vaardig zijn is een online Mitz voorziening beschikbaar waar zij zelf hun toestemming kunnen registreren.



  • No labels