Document toolboxDocument toolbox

Toestemming en lokalisatie

Voorwaarde bij het uitwisselen van medische gegevens is dat de patiënt uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven voor het beschikbaar stellen van zijn gegevens aan andere zorgverleners. Dit noemen we de generieke functie Toestemming. Daarnaast is het, om patiëntgegevens te kunnen opvragen, nodig om te weten bij welke zorgaanbieders de patiënt een medisch dossier heeft. Deze generieke functie heet lokalisatie. Voor beide generieke functies zal de toestemmingsvoorziening Mitz steeds meer in gebruik genomen worden. 

Zowel voor de registratie en controle van toestemmingen als lokalisatie bestaat een hybride situatie. Voor zorgaanbieders/leveranciers die nog niet overgegaan zijn op Mitz wordt de registratie en controle van toestemmingen lokaal uitgevoerd. Binnen AORTA/LSP is voor lokalisatie het LSP-component Verwijs Index (VWI)ingericht. Dit is voor veel leveranciers de huidige situatie die al langere tijd binnen AORTA/LSP in werking is. De komende tijd wordt de gemeenschappelijke voorziening Mitz steeds meer in gebruik genomen. Met Mitz kunnen burgers zelf online toestemmingskeuzes beheren voor het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgaanbieders. De afspraken voor het gebruik van Mitz zijn opgenomen in het Mitz afsprakenstelsel; het geheel van rollen, verantwoordelijkheden, technische, organisatorische en juridische waarborgen voor het vertrouwen in de toestemmingsvoorziening Mitz. Het zijn afspraken tussen alle betrokkenen. Dit afsprakenstelsel is te vinden via Mitz Afsprakenstelsel.

Mitz is te gebruiken vanuit meerdere uitwisselingssystemen (US'en). Elk US kan keuzes maken welke functies en faciliteiten wel en niet worden ondersteund. Dit geldt ook voor het LSP.  Deze keuzes inclusief al de documentatie die benodigd is voor de implementatie is te vinden op https://public.vzvz.nl/display/project128 (Let op: dit is een versie die verouderd is en zal zo snel mogelijk worden vervangen door de meest recente documentatie).

Invulling binnen Medicatieoverdracht

Binnen de implementatie van Medicatieoverdracht is het gebruik van Mitz optioneel. Zorgaanbieders en leveranciers die aan de slag gaan met Medicatieoverdracht kunnen zelf kiezen of en wanneer zij gebruik (gaan) maken van de toestemmingsvoorziening Mitz. Indien voor Mitz wordt gekozen dan neemt de betrokken zorgaanbieder deel aan het afsprakenstelsel Mitz en kan erop vertrouwen dat vaststelling van rechtmatige toestemming op een betrouwbare en verantwoorde manier is georganiseerd. Voor sectoren en leveranciers die nog geen voorzieningen voor toestemming hebben geïmplementeerd biedt de toestemmingsvoorziening Mitz een toekomstvaste manier om te voldoen aan wet- en regelgeving rondom toestemmingen. 

Indien Mitz nog niet wordt gebruikt, dan wordt het LSP-component Verwijs Index (VWI) gebruikt voor lokalisatie. Toestemming wordt lokaal door de zorgaanbieder vastgelegd in het eigen XIS. Ook de controle op de toestemming vindt lokaal plaats in het XIS van de dossierhouder. Dit is conform huidige werkwijze.

Hergebruik bestaande toestemmingen

In de voorgaande jaren zijn veel toestemmingen van patiënten voor specifieke gegevensuitwisselingen vastgelegd door zorgaanbieders. Veel van deze toestemmingen kunnen worden hergebruikt voor het op gang brengen van de gegevensuitwisselingen in het Medicatieproces. Voor de vastgelegde toestemmingen vanuit AORTA-LSP geldt:

  • De toestemmingen die apotheken nu hebben vastgelegd kunnen worden toegepast (gecontroleerd) bij het beantwoorden van raadplegingen van medicatiegegevens vanuit alle betrokken sectoren. Bij een migratie naar Mitz worden deze toestemmingen vastgelegd in het toestemmingenregister van Mitz.
  • Ook de toestemmingen die huisartsen nu hebben vastgelegd kunnen worden toegepast (gecontroleerd) bij het beantwoorden van raadplegingen van medicatiegegevens vanuit alle betrokken sectoren. Bij een migratie naar Mitz worden ook deze toestemmingen vastgelegd in het toestemmingenregister van Mitz.

Belang van toestemmingen

Voor het functioneren van medicatieoverdracht is het van belang dat de gegeven toestemming van de patiënt toereikend is voor de benodigde uitwisseling. Het doel is dat de patiënt een afgewogen keuze maakt over deze toestemming, dat zorgverleners de patiënt kunnen wijzen op het belang en kunnen ondersteunen bij het registreren van deze toestemmingen.

Voor patiënten die hulp nodig hebben is de 'Samen naar Mitz'-functionaliteit ontworpen. Hoe deze werkt en kan worden geïmplementeerd staat in de Mitz documentatie. 

Voor patiënten die zelf digitaal vaardig zijn is de online Mitz voorziening https://www.mijnmitz.nl/ beschikbaar waar zij zelf hun toestemming kunnen registreren.

Dit is een betá publicatie. Wij vragen je daarom om vragen en bevindingen in Jira/Bits te registreren. Indien je nog niet over een account beschikt, dan kun je deze aanmaken via deze link: https://bits.nictiz.nl/servicedesk/customer/portal/7.