Document toolboxDocument toolbox

Z2 | BB: Implementatiewijzer Beeldbeschikbaarheid 1.2.0 Trial

 

Zorgtoepassing Beeldbeschikbaarheid versie 1.2.0 trial onderdeel van Twiin Release 1.2 

Deze zorgtoepassing is klaar voor beproeving. Meewerken aan deze beproeving?

Laat het ons weten door te e-mailen naar info@twiin.nl

Inleiding

Deze implementatiewijzer is bedoeld voor leveranciers en zorgaanbieders. Leveranciers hebben een vooraanstaande rol om het landelijke dekkend netwerk te realiseren; zonder leveranciers geen uitwisseling. Twiin werkt daarom samen met leveranciers van zorginformatiesystemen. Bij de oplossingen die we samen bedenken, gaan we uit van de functionele behoeften van de eindgebruikers. Deelnemende zorgaanbieders geven hun leveranciers opdracht te voldoen aan de eisen van het Twiin Afsprakenstelsel, zodat zorgaanbieders gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen.

In het afsprakenstelsel staan deze eisen helder beschreven. Leveranciers kunnen ook de rol van GtK-beheerder op zich nemen in opdracht van een deelnemer. Daarnaast kunnen ze hun applicaties laten valideren als GtK-applicatie. ]

 

De implementatiewijzer

Dit onderdeel beschrijft de technische implementatie voor de beschikbaarheid van data van de Twiin zorgtoepassing Beeldbeschikbaarheid.

 

De zorgtoepassing Beeldbeschikbaarheid beoogt het mogelijk te maken dat artsen kunnen beschikken over een tijdlijn - het overzicht van al het beschikbare beeldvormend onderzoek (beeld en verslag) van hun patiënten. Met één tijdlijn van onderzoeken van een patiënt krijgt de arts het benodigde inzicht en overzicht voor de processen van beeldacquisitie, -beoordeling, -bewerking en -opslag tot en met herbeoordelingen. Op basis van de tijdlijn kan een arts de achterliggende onderzoeksgegevens raadplegen en inzien. 

Scope Beeldbeschikbaarheid

Door Gevalideerde Twiin Knooppunten te verbinden met elkaar helpt Twiin mee aan het realiseren van de Tijdlijn. Twiin schrijft voor welke transacties tussen de knooppunten verplicht zijn, inclusief de benodigde metadata, authenticatie, autorisatie en logging.

Achter een GtK is een Twiin Deelnemer vrij om een eigen architectuur te handhaven, zo lang het GtK waar hij/zij mee verbonden is de gevraagde data maar teruggeeft aan het opvragende GtK volgens de door Twiin omschreven standaard.

Dit zorgt voor standaardisatie tussen de GtK’s, en maakt het uitwisselen van gegevens op landelijk niveau mogelijk.

Wat betekent dit voor de zorgverlener achter een GtK

Bij opvraag van gegevens zal het GtK van de raadplegende zorgverlener alle gekoppelde GtK’s bevragen. Alle GtK’s spreken dezelfde ‘taal’ omdat deze allemaal gevalideerd zijn tegen de door Twiin gestelde eisen. Hierdoor zullen alle GtK’s een antwoord terugsturen dat door het opvragende GtK gebundeld kan worden teruggegeven aan de applicatie achter een GtK.

Inhoud

  • Volume 1 geeft een functioneel overzicht voor de databeschikbaarheid van de zorgtoepassing Beeldbeschikbaarheid en de daarbij behorende eisen

  • Volume 2 bevat de technische afspraken voor de uitwisseling van beelden en verslagen. Dit noemen we ook wel de Twiin Technische Afspraak (TTA)

  • Volume 3: een verwijzing naar de informatiestandaard en de meta informatie