Document toolboxDocument toolbox

Samenvatting expertgroepsessie 17 februari 2022

Deze samenvatting geeft de conclusies weer zoals getrokken uit de expertgroepsessie. De conclusies zijn getrokken op basis van hetgeen een aantal deelnemers uitsprak na de presentatie. Daarnaast is ook geluisterd naar de reacties tijdens de Feedbacksessie van VWS, gehouden op donderdag 17 februari 2022.

Het probleem

Ook de deelnemers onderschrijven het probleem dat we zien op de ZAL. Er zijn meerdere combinaties van Aanbieder en gegevensdienst in de ZAL, welke nooit in gegevensuitwisseling resulteren. Dit is een vorm van vervuiling waar een oplossing voor gevonden moet worden. Te grondslag aan dit probleem liggen de kennis over en het begrip voor MedMij, en daarmee het afsprakenstelsel, dat Aanbieders hebben. Het gekozen vertrouwensmodel lijkt hierin tekort te schieten.

Scheiding van verantwoordelijkheden

Het moge duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid over de gegevens bij de Aanbieder ligt. De Aanbieder heeft de verwerkingsverantwoordelijkheid en daarmee de verantwoordelijkheid over de functionele beschikbaarheid en de kwaliteit van de gegevens. Naast die functionele beschikbaarheid is er ook nog de technische beschikbaarheid, iets waar de Aanbieder afhankelijk is van de leveranciers van systemen, zoals de Dienstverlener aanbieder en de leveranciers van xIS'en. Deze leveranciers zijn verantwoordelijk voor de technische beschikbaarheid van systemen, het technisch kunnen aanbieden van de juiste gegevens en het mogelijk maken van de communicatie tussen systemen.

De Dienstverlener aanbieder kan alleen verantwoordelijk worden gehouden voor de techniek. De Aanbieder is verantwoordelijk voor de inhoud.

Aanbiedersovereenkomst

De vraag die ook tijdens de sessie naar voren komt is of MedMij een overeenkomst moet aangaan met aanbieders. Een overeenkomst vormt een binding met de Aanbieder rondom de verplichtingen. De Aanbieder heeft in het MedMij afsprakenstelsel nu geen verplichtingen, buiten die door andere normen worden bepaald. Dit zou betekenen dat een deelnemersovereenkomst moet worden opgesteld, met de hierbij behorende verplichtingen. Daarnaast moet het rollenmodel worden aangepast in het afsprakenstelsel, met de bij de rol nieuwe verantwoordelijkheden.

Commitment & opleiding

Het vertrouwensmodel, zoals nu van toepassing is op de Aanbieders, werkt niet zoals gewenst. Bepaalde verantwoordelijkheden kunnen niet door de Dienstverlener aanbieder worden ingeregeld, waardoor de Aanbieders niet goed aansluiten op het MedMij afsprakenstelsel. Om de functionele beschikbaarheid en de datakwaliteit te verbeteren is de betrokkenheid van Aanbieders noodzakelijk. Dit wilt niet meteen zeggen dat de rol Aanbieders direct uitgebreid moet worden in het afsprakenstelsel, maar kan ook betekenen dat de Aanbieders meer betrokken worden bij de ontwikkelingen van het afsprakenstelsel. De Aanbieders kunnen beter geïnformeerd worden wat MedMij (en de doorgevoerde wijzigingen) voor hen betekent of kan betekenen. Daarnaast kunnen zij beter opgeleid worden, zodat zij begrijpen wat er van hen verwacht wordt.

Aanbieder of leverancier

De meningen zijn wat verdeeld. Moet de Aanbieder een grotere rol krijgen in het afsprakenstelsel, of moet de invulling van verantwoordelijkheden toch meer gezocht worden bij de Dienstverlener aanbieder en de xIS-leverancier?