In AORTA 8 wordt er uitgewisseld op basis van bouwstenen. Binnen AORTA worden diverse bouwstenen gebruikt. Deze bouwstenen kunnen binnen diverse zorgtoepassingen gebruikt worden. Het kan echter zo zijn dat er binnen een bepaalde zorgtoepassing een wijziging in een bouwsteen gewenst is, maar die wijziging is niet (erg) relevant voor andere zorgtoepassingen. Een wijziging in een bouwsteen, betekent dat er een nieuwe versie van de bouwsteen ontstaat.
Om ervoor te zorgen dat er nieuwe versies van bouwstenen geïntroduceerd kunnen worden zonder dat dit impact heeft op andere zorgtoepassingen zijn er binnen AORTA regels omtrent versiebeheer.
Het mechanisme wordt in de paragraaf hieronder toegelicht. In de opvolgende paragrafen worden er voorbeelden gegeven om het mechanisme toe te lichten.
Versiebeheer binnen AORTA is gebaseerd op een stabiele minimum versie(baseline) en een mogelijk van meerdere opvolgende maar niet vereiste opvolgende versies.
Door ervoor te zorgen dat er binnen AORTA voor ieder systeem altijd een minimum versie is waarmee informatie uitgewisseld kan worden, wordt ervoor gezorgd dat er een manier is waarop ieder systeem binnen AORTA informatie kan uitwisselen. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om nieuwe en opvolgende versies te definiëren. In deze nieuwe versies kunnen zaken zijn toegevoegd die gewenst zijn binnen een bepaalde toepassing. Het is echter zo dat niet alle zaken zomaar ketenbreed uitgerold kunnen worden. Vandaar dat er een mogelijkheid is toegevoegd zodat zorgaanbieders informatie kunnen uitwisselen zonder dat daarvoor iedere partij binnen AORTA dit moet kunnen ondersteunen.
Het versiebeheer wordt zo toegepast, dat versies die in productie zijn niet te veel en te vaak veranderen om te voorkomen dat leveranciers van bronsystemen vaak aanpassingen moeten maken om nieuwe versies van bouwstenen te ondersteunen.