Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Samenvatting

Waarom is deze RFC nodig?

Niet alle schermteksten zijn op het B-1 niveau geschreven, waardoor de leesbaarheid van de schermen niet gelijk is.

Oplossingsrichting

Alle schermen moeten op hetzelfde leesniveau geschreven worden.

Het gaat om een aanpassing van de volgende schermen:

Core:

  • Landingspagina
  • Annuleringspagina
  • Toestemmingsverklaring
  • Bevestigingsverklaring

Extensie Abonneren:

  • Toestemmingverklaring Abonneren
  • Beëindigingsverklaring Abonnement
  • Notificatie van Persoon

Tevens is het MedMij logo aangepast. Het aangepaste logo word wordt opgenomen in de beschikbaar gestelde HTML- en CSS-bestanden.

RACI
  • Responsible:
    • Ron van Holland
  • Accountable:
    • Product Management
  • Consulted
    • Communicatie
    • Juridisch
    • Ontwikkelteam (ontwikkeling@medmij.nl)
    • Deelnemers (Expertgroepsessie)
  • Informed
    • Leveranciersmanagement


Aanpassing van

Afsprakenstelsel:
- ..

Impact op rollen

DVA: aanpassing van verplichte MedMij schermteksten

DVP: aanpassing van verplichte teksten t.b.v. notificaties (slechts van toepassing bij extensie Abonneren)

Impact op beheer

Nee

Impact op RnA

Nee

Impact op Acceptatie

Ja, toetsing van juist gebruik van de nieuwe verplichte teksten.

PIA noodzakelijkNee
Gerelateerd aan (Andere RFCs, PIM issues)

AF-1304

Implementatietermijn

1.6.0

Motivatie verkorte RFC procedure (patch)


...

Bijgesloten HTML en CSS bestanden zijn toegevoegd aan deze pagina als hulpmiddel bij de implementatie. Deze bestanden beschrijven de tekst en vormgeving van het scherm. Het is niet verplicht deze toe te passen. Het is toegestaan zinnen of elementen toe te voegen aan het scherm.

Slechts op deze nieuwe pagina een link opnemen naar de set bestanden.

...

De landingspagina met de mogelijkheid om in te loggen en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener aanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het uitwisselen van gezondheidsgegevens met de Aanbieder. Deze landingspagina heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De bijbehorende verplichte toestemmingsverklaring is verder toegelicht in Toestemmingsverklaring

De knop om in te loggen en de toelichting zijn onderdeel van onderstaande verplichte landingspagina. De Dienstverlener Aanbieder dient de variabelen op dit scherm te vullen volgens verantwoordelijkheid core.usrint.100. De Dienstverlener aanbieder blijft verantwoordelijk voor alle overige aspecten, zoals beveiliging van de pagina.

...

De annuleringspagina met de mogelijkheid om opnieuw in te loggen en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener aanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het uitwisselen van gezondheidsgegevens met de Aanbieder. Deze annuleringspagina heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De bijbehorende verplichte toestemmingsverklaring is verder toegelicht in Toestemmingsverklaring.

De knop om (opnieuw) in te loggen en de toelichting zijn onderdeel van onderstaande verplichte annuleringspagina. De Dienstverlener aanbieder dient de variabelen op dit scherm te vullen volgens verantwoordelijkheid core.usrint.101. De Dienstverlener aanbieder blijft verantwoordelijk voor alle overige aspecten, zoals beveiliging van de pagina.

Bijgesloten HTML en CSS bestanden zijn toegevoegd aan deze pagina als hulpmiddel bij de implementatie. Deze bestanden beschrijven de tekst en vormgeving van het scherm. Het is niet verplicht deze toe te passen. 

...

De toestemmingsverklaring en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener aanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het ophalen van gezondheidsgegevens bij de Aanbieder. Deze toestemmingsverklaring heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De verplichte toestemmingsverklaring volgt uit de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). De Aanbieder is verplicht ervoor te zorgen dat ‘anderen’ dan de patiënt geen inlichtingen hebben over, inzage hebben in of een afschrift hebben van het medisch dossier, tenzij hiervoor toestemming is verleend. Binnen de MedMij afspraken verstrekt de Zorgaanbieder via de Dienstverlener zorgaanbieder gegevens aan de Dienstverlener persoon. Aangezien dit een 'andere' is dan de Persoon zelf, moet de Zorgaanbieder weten dat de persoon hiervoor toestemming heeft verleend. Bij de functies Verzamelen en de Abonneren staat beschreven hoe het proces rondom het geven van toestemming eruit ziet. De Dienstverlener zorgaanbieder implementeert de toestemmingsverklaring en toont deze aan de Persoon.

...

  •  verwerkt in 1.6.0

Bevestigingsverklaring

Bevestigingsverklaring is in deze versie van het afsprakenstelsel gericht op het domein Zorg, omdat dit het enige domein is dat in deze versie van het afsprakenstelsel ondersteund wordt. Zodra een nieuw domein aan MedMij wordt toegevoegd, moet deze pagina herzien worden. Er moet dan een generieke tekst geschreven worden, of per domein wordt een tekst opgesteld.

De bevestigingsverklaring en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener zorgaanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het delen van gezondheidsgegevens met de Zorgaanbieder. Deze bevestigingsverklaring heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De verklaring is erop gericht om de Persoon te informeren over de voorgenomen uitwisseling van gegevens, en vast te stellen dat deze in overeenstemming met de wil van de Persoon plaatsvindt. Daarmee controleert de Persoon het verzoek dat de Dienstverlener persoon namens hem heeft gedaan voor het delen van een bepaald type gegevens (binnen een Gegevensdienst) met een specifieke Zorgaanbieder, voordat de Dienstverlener zorgaanbieder overgaat tot het autoriseren van de Dienstverlener persoon voor deze gegevensuitwisseling.

Bij de functie Delen staat beschreven hoe het proces rondom de bevestiging eruit ziet. De Dienstverlener zorgaanbieder implementeert de bevestigingsverklaring en toont deze aan de Persoon.

...

Toestemmingsverklaring Abonneren

Toestemmingsverklaring Abonneren is in deze versie van het afsprakenstelsel gericht op het domein Zorg, omdat dit het enige domein is dat in deze versie van het afsprakenstelsel ondersteund wordt. Zodra een nieuw domein aan MedMij wordt toegevoegd, moet deze pagina herzien worden. Er moet dan een generieke tekst geschreven worden, of per domein wordt een tekst opgesteld.

Deze toestemmingsverklaring en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener zorgaanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het tot stand brengen van een Abonnement op gezondheidsgegevens (Notificaties) bij de Zorgaanbieder. Deze toestemmingsverklaring heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De verplichte toestemmingsverklaring volgt uit de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). De Zorgaanbieder is verplicht ervoor te zorgen dat ‘anderen’ dan de patiënt geen inlichtingen hebben over, inzage hebben in of een afschrift hebben van het medisch dossier, tenzij hiervoor toestemming is verleend. Binnen het MedMij Afsprakenstelsel verstrekt de Zorgaanbieder door middel van de Dienstverlener zorgaanbieder gegevens aan de Dienstverlener persoon. Aangezien dit een 'andere' is dan de Persoon zelf, moet de Zorgaanbieder weten dat de persoon hiervoor toestemming heeft verleend. Bij de functie Abonneren staat beschreven hoe het proces rondom het geven van toestemming eruit ziet. De Dienstverlener zorgaanbieder implementeert de toestemmingsverklaring en toont deze aan de Persoon.

De toestemmingsverklaring en de toelichting zijn onderdeel van onderstaand verplichte toestemmingsscherm. De Dienstverlener zorgaanbieder dient de variabelen op dit scherm te vullen volgens verantwoordelijkheid ext.abo.usrint.102 1a op de pagina User interface (Autorisatieserver). De Dienstverlener zorgaanbieder blijft verantwoordelijk voor alle overige aspecten, zoals beveiliging van de webpagina.

De HTML- en CSS-bestanden om het scherm te kunnen gebruiken, zijn als bijlage toegevoegd aan deze pagina (). Deze bestanden beschrijven enkel de tekst en vormgeving van het scherm.

Het is toegestaan zinnen of elementen toe te voegen aan het scherm om te voldoen aan eventuele voorwaarden van een Authenticatieprovider. Dit mag niet ten koste gaan van de focus op de mogelijkheid om hier in te loggen, en moet ook aansluiten bij het gehanteerde taalniveau B1.

Nieuwe tekst:

Hierbij geef ik NaamZorgaanbieder toestemming om NaamLeverancierPGO, de aanbieder van mijn PGO, een melding te sturen als er iets wijzigt in de gegevens die NaamZorgaanbieder over mij bijhoudt.

...

Beëindigingsverklaring Abonnement

Beëindigingsverklaring Abonnement is in deze versie van het afsprakenstelsel gericht op het domein Zorg, omdat dit het enige domein is dat in deze versie van het afsprakenstelsel ondersteund wordt. Zodra een nieuw domein aan MedMij wordt toegevoegd, moet deze pagina herzien worden. Er moet dan een generieke tekst geschreven worden, of per domein wordt een tekst opgesteld.

Deze beëindigingsverklaring en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener zorgaanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het beëindigen van een Abonnement op gezondheidsgegevens (Notificaties) bij de Zorgaanbieder. Deze beëindigingsverklaring heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De verplichte beëindigingsverklaring volgt uit de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). De Zorgaanbieder is verplicht ervoor te zorgen dat ‘anderen’ dan de patiënt geen inlichtingen hebben over, inzage hebben in of een afschrift hebben van het medisch dossier, tenzij hiervoor toestemming is verleend. Binnen het MedMij Afsprakenstelsel verstrekt de Zorgaanbieder door middel van de Dienstverlener zorgaanbieder gegevens aan de Dienstverlener persoon. Aangezien dit een 'andere' is dan de Persoon zelf, moet de Zorgaanbieder weten dat de persoon hiervoor de toestemming heeft ingetrokken. Bij de UC Abonneren staat beschreven hoe het proces rondom het intrekken van de toestemming eruit ziet. De Dienstverlener zorgaanbieder implementeert de beëindigingsverklaring en toont deze aan de Persoon.

De beëindigingsverklaring en de toelichting zijn onderdeel van onderstaand verplichte toestemmingsscherm. De Dienstverlener zorgaanbieder dient de variabelen op dit scherm te vullen volgens verantwoordelijkheid ext.abo.usrint.102 1a op de pagina User interface (Autorisatieserver). De Dienstverlener zorgaanbieder blijft verantwoordelijk voor alle overige aspecten, zoals beveiliging van de webpagina. 

De HTML- en CSS-bestanden om het scherm te kunnen gebruiken, zijn als bijlage toegevoegd aan deze pagina (). Deze bestanden beschrijven enkel de tekst en vormgeving van het scherm.

Het is toegestaan zinnen of elementen toe te voegen aan het scherm om te voldoen aan eventuele voorwaarden van een Authenticatieprovider. Dit mag niet ten koste gaan van de focus op de mogelijkheid om hier in te loggen, en moet ook aansluiten bij het gehanteerde taalniveau B1.

Nieuwe tekst:

Eerder heb ik NaamZorgaanbieder toestemming gegeven om NaamLeverancierPGO, de aanbieder van mijn PGO, meldingen te sturen als er iets wijzigt in de gegevens die NaamZorgaanbieder over mij bijhoudt. 

...

Eerder had je toestemming gegeven aan jouw zorgverlener om meldingen over veranderingen in jouw medische gegevens naar jouw PGO te sturen. Die toestemming trek je hierbij in. Jouw zorgverlener mag jou geen meldingen meer sturen.

  •  verwerkt in 1.6.0

Notificatie van Persoon

Deze pagina bevat teksten die de Dienstverlener persoon dient voor te leggen aan de Persoon wanneer zij Persoon tekstueel op de hoogte stelt van de ontvangst van een Notificatie van de Dienstverlener aanbieder, in het kader van de functie Notificeren.

Deze release van het afsprakenstelsel kent twee typen Notificatie:

...

Ga voor meer informatie naar jouw PGO.

  •  verwerkt in 1.6.0

Principe's

...