...
- De stakeholders krijgen dus inspraak in wanneer onderwerpen worden opgenomen in het afsprakenstelsel, hier zit wel een grens aan. De inspraak van de stakeholders is wel dusdanig beperkt dat ze de opname van het stuk in het afsprakenstelsel niet oneindig uit kunnen stellen.
- Deelname aan het stakeholder overleg is facultatief. Stakeholders hebben vooraf inzicht in de agenda en de pre-release stukken, waardoor ze zelf kunnen bepalen of ze wel of niet aanwezig willen zijn bij het overleg. Om te worden meegenomen in het stakeholder overleg moeten de stukken minimaal 1 week van tevoren gepubliceerd zijn.
- Het feit dat pre-release momenten en verplichtstellingsmomenten beschikbaar zijn betekent niet vanzelfsprekend dat deze ook gebruikt moeten worden.
Als er niets te publiceren is of er binnen het stakeholderoverleg wordt bepaald dat we bij het volgende verplichtstellingsmoment geen onderwerpen verplicht willen stellen dan hoeft dit ook niet.
Uitwerkingen n.a.v.
...
feedback 1-11-22
Loslaten dakpan model
Argumenten voor het afschaffen van dakpanmodel
...
- Een voordeel van het dakpanmodel is dat de optionele versie het team acceptatie de kans biedt om hun acceptatieproces aan te passen voor de volgende verplichte versie van het afsprakenstelsel. In deze oplossingsrichting wordt de optionele versie alsnog verwijderd. Om het team acceptatie de tijd te gunnen om de benodigde wijzigingen door te voeren hebben ze tijdens de voorbespreking een belangrijke stem in de planning van het moment van verplichtstelling voor minors en majors.
- Het dakpanmodel biedt MedMij en deelnemers de kans om pilots te laten plaatsvinden. Door een optionele versie in de lucht te houden is experimenteren mogelijk zonder dat deelnemers meteen aan deze nieuwe afspraken moeten voldoen en zonder dat ze hierop geaccepteerd worden. Dit zou een valide reden om te overwegen het dakpanmodel te behouden. Echter kunnen wij de mogelijkheid tot het doen van een pilot ook behouden door het schrijven van een addendum aan het hoofdstuk Beleid van het afsprakenstelsel.
Uitfaseren oude versies afsprakenstelsel
...
Ontwikkeltijd nodig voor Acceptatie
De optionele versie bood het team acceptatie de mogelijkheid om de wijzigingen uit de optionele versie van aan het afsprakenstelsel door te voeren in de acceptatieprocessen voordat deze werden wijzigingen werden opgenomen in de verplichte versie van het afsprakenstelsel. Als de optionele versie weggaat moet het team acceptatie op één of andere manier toch voldoende tijd geven krijgen om wijzigingen van het afsprakenstelsel te implementeren in het acceptatieproces voor (kandidaat-)deelnemers.
...
Optie 1
In de voorbespreking wordt aan acceptatie vragen gevraagd hoelang ze nodig hebben voordat het de wijzigingen geïmplementeerd kan worden zijn in het acceptatieproces. Dan pas in de De stukken worden tijdens het pre-release publiceren als het in het acceptatieproces is opgenomen, waarna moment gepubliceerd als de benodigde wijzigingen aan het acceptatieproces zijn doorgevoerd. Daarna wordt in samenspraak met de stakeholders wordt bepaald wanneer we het pre-release stuk willen opnemen in het afsprakenstelsel.
- Het voordeel hiervan is dat acceptatie voldoende tijd heeft om het te implemeneteren implementeren in hun processen.
- Het nadeel is dat er de kans is dat stukken pas laat worden opgenomen in het afsprakenstelsel als deelnemers vervolgens ook we dubbele implementatietijd moeten inbouwen voor deelnemers en het team acceptatie. Namelijk dat we het team acceptatie eerst x maanden nodig heeft om het te implementerenen vervolgens tijdens het stakeholder overleg blijkt dat de deelnemers ook nog y maanden nodig hebben voor implementatie.
Optie 2
Tijdens de voorbespreking met acceptatie bespreken we hoeveel tijd het team acceptatie nodig heeft om de wijzigingen aan het afsprakenstelsel door te integreren voeren in de acceptatieprocessen.
...
Het nadeel van deze werkwijze is dat het extra data toevoegd aan de extra data die nu al zijn toegevoegd, dit kan voor verwarring zorgen. De verwarring zou verminderd kunnen worden door de acceptatiemomenten samen te laten vallen met de stakeholderoverleggen. Verder plaatst het veel verantwoordelijkheid op alle partijen over in hoeverre zij instaat zijn in te schatten hoeveel implementatietijd zij zijzelf en de andere stakeholders nodig gaan hebben. Daarnaast lopen twee verschillende werkwijzes door elkaar heen waardoor het ook binnnen MM MedMij verwarrend kan zijn.
Optie 3
Deelnemer ontwikkeltijd
Door deelnemers te laten meebepalen wanneer de aanpassingen worden opgenomen in het afsprakenstelsel, regelmatig te evalueren hoe het gaat met het implementatieproces en aan te passen als er vertraging optreedt is er De vraag werd gesteld of deelnemers nog wel genoeg tijd zouden hebben om de wijzigingen door te voeren voordat ze in het afsprakenstelsel worden opgenomen en in hoeverre er rekening wordt gehouden met hun ontwikkeltijd
Volgens ons is met het nieuwe systeem juist beter inzicht hoe het gaat met het ontwikkelproces van deelnemers.
Een overweging die nog wel gemaakt moet worden is hoe we gaan voorkomen dat het halfjaarlijks release moment geen bigbang wordt waar alle deelnemers tegelijkertijd hun wijzigingen willen/moeten door te voeren
...
deelnemers, doordat de deelnemers meebepalen wanneer de aanpassingen worden opgenomen in het afsprakenstelsel, we regelmatig evalueren met deelnemers hoe het met het implementatieproces gaten dat we bij vertraging de planning aanpassen.
Implementeren nieuwe versies afsprakenstelsel
Hoe kan voorkomen worden dat tijdens het opname moment alle deelnemers tegelijkertijd hun wijzigingen willen/moeten doorvoeren waardoor er problemen optreden bij bijvoorbeeld de R&A?
Om dit vraagstuk aan te pakken zijn verschillende opties uitgewerkt.
Optie 1
Hierbij wordt toch een vorm van een optionele versie behouden, namelijk dat voor minors en majors er die worden opgenomen in het afsprakenstelsel 3 maanden van te voren
Tijdens de voorbespreking worden de wijzigingen op de agenda besproken, hier wordt bepaald hoeveel implementatietijd nodig is voor deelnemers en het team acceptatie om de wijzigingen te implementeren. De
wr voor minors en majors drie maanden voor het opname in het afsprakenstelsel
Optie 2
Uitfaseren oude versies afsprakenstelsel
Openstaande vragen en overdenkingen
...
Een paar vragen is geen duidelijk antwoord op, daarom zijn er verschillende oplossingsrichtingen uitgewerkt. Deze vragen zijn:
...
vragen zijn:
- Willen we de optionele versie bewaren?
- Wanneer worden gereleasde versies verplicht en hoe vaak per jaar willen we dit doen?
- Hoeveel tijd moet er minimum zitten tussen de release en de verplichtstelling hiervan?
- Willen we een voorbespreking voor het publicatie overleg?
- Zo ja is deze op een vast moment of wanneer nodig?
- Wie moeten erbij aanwezig zijn naast de schrijver van het stuk en de productmanager?
Nog nadenken over
- De link met de planning voor het uitwerken van onderwerpen
- Of we de planning uitwerking en planning release momenten willen splitsen
- Hoe bepalen we of iets een major of minor is?
- Wat doen we als iets vanuit ons een minor of patch is maar voor de deelnemer veel werk is.
- Wat gaat het effect van de gekozen oplossingsrichting op de R&A zijn
...