Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Table of Contents
maxLevel2
typeflat

Het MedMij Afsprakenstelsel ontwikkelt zich voortdurend. Ontwikkelingen binnen en rondom MedMij kunnen aanleiding geven om afspraken uit het stelsel te wijzigen.

...

De wijzigingen aan het stelsel vinden zoveel mogelijk plaats aan de hand van een vaste releasecyclus. De release cyclus bevat 12 release slots per jaar, waarvan er twee release slots (in april en oktober) voor majors en minors zijn gealloceerd. Stichting MedMij speelt hierbij een aanjagende en faciliterende rol met een aantal verantwoordelijkheden, namelijk:

  • het samenstellen van samenhangende releases,
  • het ophalen van input bij belanghebbenden,
  • het uitvoeren van impactanalyses,
  • het organiseren van de besluitvorming en de informatievoorziening eromheen en
  • het bewaken van relevante ontwikkelingen (bijvoorbeeld veranderende wetgeving).

Ook is zij Stichting MedMij voortdurend attent alert op wijzigingen in gebruikte normen en standaarden en heroverweegt in voorkomend z'n geval het hergebruik.

Jaarlijks stelt Stichting MedMij samen met de verschillende belanghebbenden een release roadmap op. De roadmap bevat een overzicht van geplande releases voor de periode van een jaar en geeft aan wat de belangrijkste voorgenomen wijzigingen zijn per release. Wijzigingen betreffende de inhoud van het afsprakenstelsel moeten passen binnen deze roadmap. De roadmap moet op haar beurt weer passen binnen de strategische kaders.  Het Het bestuur van Stichting MedMij stelt de roadmap op.

Dakpansgewijze releases

Om het ritme van de voortdurende ontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel voor voor Deelnemers zo  zo voorspelbaar mogelijk te maken, en en Deelnemers daarbinnen  daarbinnen ruimte te geven voor een proactief of reactief implementatiebeleid, zijn er op elk moment twee releases van het MedMij Afsprakenstelsel Afsprakenstelsel actief. Alleen actieve releases mogen actief zijn op het zijn binnen het operationele MedMij-netwerk. Van die twee actieve releases is er altijd één verplichtéén verplicht en de andere is optioneel. Dat wil zeggen dat alle alle Deelnemers op zijn minst deze verplichte versie moeten ondersteunen. De andere actieve release heet  de de release candidate. Implementatie daarvan is vooralsnog niet verplicht, maar wel toegestaan op het toegestaan binnen het operationele MedMij-netwerk. Omdat de de Interfaces, Gegevensuitwisseling, Core in  in het MedMij Afsprakenstelsel geversioneerd zijn, kunnen deze tegelijkertijd actief zijn. De gepubliceerde release De gepubliceerde release is de opvolger van de verplichte. Elke Deelnemer kan zelf kiezen wanneer  kiest zelf wanneer hij de gepubliceerde versie implementeert, desgewenst naast de verplichte.

Wanneer een nieuwe release uitkomt van het MedMij Afsprakenstelsel, krijgt:

  • de tot dan toe verplichte release de status verouderd, hetgeen wat wil zeggen dat deze release niet meer actief is;
  • de tot dan toe gepubliceerde release candidate de status verplicht. Deze release blijft dus actief, maar verliest haar optionele status;
  • de nieuwe release candidate de status gepubliceerd. Deze release wordt dus actief.

...

Info
titleDakpansgewijze aanpak

Op Ook op de Gegevensdiensten is tevens dakpansgewijs releasen van toepassing. Dit staat beschreven in het Gegevensdienstenbeleid

...

Totstandkoming releases

Alle belanghebbenden, waaronder in waaronder in ieder geval de deelnemers, gebruikers en Stichting MedMij, kunnen invloed uitoefenen op (de totstandkoming van) wijzigingen in het afsprakenstelsel. Een Request For Change (RFC) kan door een belanghebbende voorzien van motivatie worden ingediend voor behandeling. Stichting MedMij doet een eerste beoordeling van ingediende RFC's door deze te toetsen aan de vigerende geldende wet- en regelgeving, architectuur en grondslagen, strategische koers, het jaarplan en de releasekalender. Hierbij wordt onder andere beoordeeld of het daadwerkelijk gaat om een wijziging, of de wijziging niet al eerder is ingediend en wat de urgentie is. Stichting MedMij zorgt, indien waar nodig, voor de nadere verkenning van RFC's door wijzigingsverzoeken te laten uitwerken, de benodigde expertise en vertegenwoordiging bij elkaar te brengen, de afstemming met partijen rondom het stelsel te kanaliseren, te zorgen dat de impact voor een impactanalyse van een wijziging op het stelsel en . Dit onderzoeken we samen met de deelnemers wordt onderzocht , en indien nodig wordt een business case wordt opgesteld samen met betrokkenen.  Ook Ook controleert zij Stichting MedMij of de voorgestelde oplossing vrij en kosteloos voor de deelnemers te gebruiken is. 

...

Indien het bestuur van Stichting MedMij minors eerder wil laten implementeren dan het beoogde major release slot, dan kan in overleg met het bestuur en de belanghebbenden worden besloten de minors op één van de reguliere release slots tussentijds door te voeren. Bij een minor release zijn goedkeuring van de eigenaarsraad en advisering van de deelnemersraad niet noodzakelijk.

Implementatie releases

...

Als Stichting MedMij besluit tot een nieuwe release van het afsprakenstelsel

...

,

...

dan bepaalt zij samen met de deelnemers en de eigenaren bepaalt welke aanpak de minste impact en verstoringen veroorzaakt. Ook maakt de stichting de afweging of releases in productie naast elkaar kunnen bestaan en of deelnemers op enig moment meerdere releases moeten ondersteunen. Voor de implementatie van de release zijn de data in de implementatieplanning bij de release leidend. Afhankelijk van het soort release kan een implementatietermijn van toepassing zijn.

Stichting MedMij is

...

verantwoordelijk voor het uitvoeren van het change- en releaseproces volgens afspraak

...

,

...

 het monitoren van de planning op risico's voor de afgesproken ingebruiknamemomenten, en waar

...

nodig escalatie op het juiste niveau. Ook zorgt zij voor een gestructureerde doorvoering van aanpassingen in de documentatie

...

en de publicatie van een nieuwe release van het afsprakenstelsel (minimaal in de vorm van een pdf voor de administratie van deelnemers).