Toestemmingsverklaring is in deze versie van het afsprakenstelsel gericht op het domein Zorg, omdat dit het enige domein is dat in deze versie van het afsprakenstelsel ondersteund wordt. Zodra een nieuw domein aan MedMij wordt toegevoegd, moet deze pagina herzien worden. Er moet dan een generieke tekst geschreven worden, of per domein wordt een tekst opgesteld.
De toestemmingsverklaring en de toelichting daarop zijn verplichte teksten die de Dienstverlener aanbieder dient voor te leggen aan de Persoon bij het ophalen van gezondheidsgegevens bij de Aanbieder. Deze toestemmingsverklaring heeft betrekking op die gegevensuitwisseling. De verplichte toestemmingsverklaring volgt uit de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). De Aanbieder is verplicht ervoor te zorgen dat ‘anderen’ dan de Persoon geen inlichtingen hebben over, inzage hebben in of een afschrift hebben van het medisch dossier, tenzij hiervoor toestemming is verleend. Binnen de MedMij afspraken verstrekt de Aanbieder via de Dienstverlener aanbieder gegevens aan de Dienstverlener persoon. Aangezien dit een 'andere' is dan de Persoon zelf, moet de Aanbieder weten dat de Persoon hiervoor toestemming heeft verleend. Bij de functies Verzamelen beschreven hoe het proces rondom het geven van toestemming eruit ziet. De Dienstverlener aanbieder implementeert de toestemmingsverklaring en toont deze aan de Persoon.
De toestemmingsverklaring en de toelichting zijn onderdeel van onderstaand verplichte toestemmingsscherm. De Dienstverlener aanbieder dient de variabelen op dit scherm te vullen volgens verantwoordelijkheid core.usrint.102. De Dienstverlener aanbieder blijft verantwoordelijk voor alle overige aspecten, zoals beveiliging van de pagina.
Toestemming geven aan <Naam Aanbieder> Wil je de gegevens die <Naam Aanbieder> over je heeft in de PGO zetten? Dan heeft <Naam Aanbieder> jouw toestemming nodig om deze gegevens met <Naam PGO> te delen.
Toelichting op de toestemmingsverklaring <Naam Aanbieder> mag niet zonder jouw toestemming gegevens delen met een andere partij (lees ook de privacy verklaring van <Naam Aanbieder>). Toestemmingen zijn geldig voor onbepaalde tijd, maar moeten wel minimaal één keer per half jaar gebruikt worden. Als je meer dan 6 maanden geen gegevens ophaalt, vervalt de langdurige toestemming. De volgende keer dat je gegevens moet ophalen, moet je opnieuw inloggen met DigiD om weer toestemming te geven. Toestemmingen die je voor onbepaalde tijd geeft, kun je later zelf weer aanpassen. Dit doe je door in je PGO naar <Naam Aanbieder> te zoeken en te kiezen voor 'Toestemmingen aanpassen'. Voor de verbinding met de computer van <Naam Aanbieder> heeft Stichting MedMij strenge regels gemaakt. <Naam PGO> volgt deze regels. Als je toestemming hebt gegeven, worden je gegevens in je PGO gezet via de veilige MedMij-verbinding. |