De structuur van het Twiin Afsprakenstelsel is zo opgebouwd dat het lezen van de hoofdstukken in volgorde van de inhoudsopgave een logische is. Vanuit de doelstellingen, ambitie en overtuigingen van Twiin - beschreven in de grondslag en de juridische context, gegeven vanuit de overheid - volgt de governance en het vertrouwensmodel van Twiin. De diensten en processen geven daar verder organisatorische invulling aan. In de architectuur is de architectuurvisie beschreven en hoe de gegevensuitwisseling daadwerkelijk gaat plaatsvinden door middel van uitgangspunten, modellen, concepten, oplossingsrichtingen en implementat. In de zorgtoepassingen beschrijven we op basis van bovenstaande hoe dit in de zorgtoepassing is gespecificeerd.
Het Twiin Afsprakenstelsel is onderverdeeld in de volgende :
Inhoud
Uiteraard kun je ook direct naar het hoofdstuk van jouw interesse gaan. Soms maken we binnen een hoofdstuk een verwijzing (door middel van een link) naar een voor meer duiding en context.
Op de pagina De doelgroepen is per doelgroep een handreiking gegeven welke onderdelen van het afsprakenstels hieronder op expand
Doelgroepen
Click here to expand...
Voor wie is het Twiin Afsprakenstelsel.
Het Twiin Afsprakenstelsel biedt voor alle mensen die voor hun werk betrokken zijn bij gegevensuitwisseling/informatie-uitwisseling in de zorg interessante informatie. Hieronder bieden we per doelgroep een handreiking welke onderdelen van het afsprakenstelsel relevant kunnen zijn. Hieronder worden kort de verschillende doelgroepen genoemd en een handreiking gedaan welke delen voor verschillende functies het meest van belang is.
Zorgaanbieders
Belangrijke onderdelen van afsprakenstelsel:
- Bestuurders: Grondslag, Voorwaarden Twiin, Vertrouwensmodel
- ICT Management: Grondslag, Vertrouwensmodel, Voorwaarden, Diensten, Processen, Architectuur, GtK rollen - Twiin Knooppunt, Zorgtoepassingen
- Juristen: Juridisch kader, Vertrouwensmodel, Aansluit- en Implementatiewijzer
- Security & Privacy officers: Juridisch kader Vertrouwensmodel, Architectuur, Transacties
- Projectleiders: Aansluit- en Implementatiewijzer, Vertrouwensmodel, Diensten, Processen, Zorgtoepassingen
Zorgverleners
De zorgverleners beslissen bij iedere behandeling of zij patiëntgegevens willen uitwisselen.
Patiënten
Dat voor het delen van gegevens de toestemming van de patiënt nodig is, staat beschreven in het vertrouwensmodel van het Twiin Afsprakenstel. We voorzien ook dat patiënten inzicht krijgen in hun gegevens via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). De ontsluiting hiervan is nog niet in deze versie van het afsprakenstelsel beschreven
Leveranciers
Leveranciers hebben een vooraanstaande rol om het landelijke Twiin-netwerk te realiseren; zonder leveranciers geen uitwisseling. Twiin werkt daarom samen met leveranciers van EPD-, PACS- en RIS-systemen. Bij de oplossingen die we samen bedenken, gaan we uit van de functionele behoeften van de eindgebruikers. Deelnemende zorgaanbieders geven hun leveranciers opdracht te voldoen aan de eisen van het Twiin Afsprakenstelsel, zodat zorgaanbieders kunnen uitwisselen. In het afsprakenstelsel staan deze eisen helder beschreven. Leveranciers kunnen ook de rol van GtK-beheerder op zich nemen in opdracht van de deelnemer. Daarnaast kunnen ze hun applicaties laten valideren als GtK-applicatie.
Regio's
In verschillende regio’s in Nederland werken zorgaanbieders samen om (elektronische) informatie-uitwisseling en communicatie te bevorderen. Zij worden daarbij vaak door een Regionale . Een RSO is door de zorgaanbieders zelf opgericht en heeft daardoor een breed mandaat. RSO's kunnen de rol uitvoeren van GtK-dienstverlener. Ook kunnen zij in opdracht van de deelnemer taken en verantwoordelijkheden van de GtK-beheerder op zich nemen.
{}
Navigatiekaart
Met deze 'kaart' navigeer je snel en makkelijk door het Twiin Afsprakenstelsel.
Welk onderwerp heeft jouw interesse?
{}
{}