Document toolboxDocument toolbox

Toelichting abonneren en notificeren

Inleiding

Het MedMij Afsprakenstelsel onderscheidt een aantal 'use cases' voor de gegevensuitwisseling tussen de Persoon en zijn Zorgaanbieder. Met de 'use case' Verzamelen kan de Persoon zijn gegevens en gezondheidsinformatie in zijn PGO inkijken, opslaan en beheren. Dat kan zowel ad hoc (pro-actief en eenmalig) als structureel door middel van de functionaliteit 'Abonneren en Notificeren'. Door middel van de functionaliteit 'Abonneren en Notificeren' kan de Persoon bij zijn Zorgaanbieder een Abonnement nemen op Notificaties m.b.t. zijn gegevens en gezondheidsinformatie.

Dienstverlener Persoon en de Zorgaanbieder als Verantwoordelijken

Zowel voor de 'use case' Verzamelen als de 'use case' Delen dient de Zorgaanbieder op basis van de WGbo toestemming van de patiënt te hebben voor de verwerking van patiëntgegevens door de Dienstverlener Persoon (ook wel een PGO-leverancier). Om ervoor te zorgen dat de Persoon met het gebruik van zijn PGO-leverancier via het MedMij-netwerk gegevens kan beheren en uitwisselen, sluit de Persoon een overeenkomst met de Dienstverlener Persoon (DVP). De Dienstverlener Persoon (DVP) moet zowel in relatie tot de 'use case' Verzamelen als de 'use case' Delen als verwerkingsverantwoordelijke de expliciete toestemming van de Persoon hebben alvorens de Persoon gebruik kan maken van zijn PGO.

Om uit hoofde van de overeenkomst met de Persoon en diens gegevens bij de Zorgaanbieder (ZA) te kunnen opvragen zal de Persoon 'uitdrukkelijke toestemming' aan de Zorgaanbieder (ZA) kenbaar moeten maken. Deze toestemming vloeit voort uit de WGBO. Op basis van artikel 7:457 BW mogen gegevens uit het medisch dossier immers niet met 'anderen' worden gedeeld, tenzij de patiënt hiervoor zijn toestemming heeft gegeven. De Dienstverlener Persoon aan wie de ZA (via de DVZA) gegevens over de Persoon verstrekt ten behoeve van de PGO wordt als een 'ander' in de zin van de WGBO beschouwd. Voor deze specifieke situatie is een toestemmingsverklaring in het MedMij Afsprakenstelsel opgenomen.

Abonneren en Notificeren

De Persoon heeft voor een rechtmatige uitwisseling betreffende gegevens over zijn gezondheid, toestemming aan de Zorgaanbieder (ZA) verleend. Deze toestemming heeft zowel betrekking op een eenmalige situatie waarbij de Dienstverlener Persoon de gegevens die hij  - via het MedMij-netwerk (via de DVZA) en na de authenticatie van de Persoon door de Zorgaanbieder - over de Persoon van de ZA eenmalig ontvangt als wel daar waar de Persoon aangeeft zich te willen abonneren op notificaties. De functionaliteit Abonneren en Notificeren wordt aan de Persoon beschikbaar gesteld in de PGO. Het verwijderen van een abonnement door de Persoon staat gelijk aan het intrekken van de toestemming.

Rechtmatige grondslag Zorgaanbieder ontvangen van abonnementen

Bij de functionaliteit Abonneren en Notificeren wordt op initiatief van de Persoon (via de Dienstverlener Persoon en via de Dienstverlener Zorgaanbieder) abonnementsgegevens aan de Zorgaanbieder aangeboden. De rechtmatige grondslag voor de verwerking van deze gegevens vloeit voort uit de behandelrelatie die de Zorgaanbieder met de Persoon heeft op grond van art. 7: 446 BW, alsmede de verplichting (op grond van art. 7: 454 BW) om een medisch dossier met betrekking tot de behandeling van de patiënt in te richten. Vanuit de Wabvpz is het verplicht om de gegevens op elektronische wijze beschikbaar te maken aan de Persoon (art. 15d Wabvpz). Dit kan door een zogenaamd patiëntenportaal in te richten, dan wel deze (op verzoek van de Persoon) aan een Dienstverlener Persoon (DVP) te verstrekken.