Wild Sea - Koppeltaal use case inventarisatie

App naam: Grip op gebruik
Datum: 5 juli 2023
Versie: 0.3

 

 

Wijziging

Versie

Datum

Toelichting

Wijziging

Versie

Datum

Toelichting

https://vzvz.atlassian.net/wiki/spaces/KTSA/pages/613908943

https://vzvz.atlassian.net/wiki/spaces/KTSA/pages/613908978

0.3

Jul 5, 2023

Feedback op use case 1 verwerkt en use case 2 en 3 uitgewerkt.

https://vzvz.atlassian.net/wiki/spaces/KTSA/pages/613908900

0.2

Jun 26, 2023

Deze use case is nu volledig uitgewerkt.

 

0.1

7 juni

Eerste versie

Inhoud


Waarom deze inventarisatie?

Deze uitwerking heeft als doel use cases te beschrijven voor het Wild Sea e-health platform waardoor de waarde van het platform duidelijk naar voren komt binnen de verschillende GGZ zorgfases. Daarnaast beschrijft deze inventarisatie een functionele behoefte voor Koppeltaal. Implementatie van bestaande Koppeltaal functionaliteit kan daardoor effectief en efficiënt gerealiseerd worden. Use cases waar nog geen Koppeltaal functionaliteit voor bestaat worden meegenomen als wensen voor toekomstige versies.

Algemeen

Voor het maken van de use cases is gebruik gemaakt van bestaande eHealth use cases uit de AKWA-standaard. Deze use cases zijn op maat gemaakt voor het Wild Sea e-health platform.

 

Wat is….

Wild Sea e-health platform

Wild Sea werkt op dit moment aan het ‘eHealth Platform’. Dit platform is een generieke afgeleide van het project ‘Grip op Gebruik’ (te vinden op https://gripopgebruik.nl).

‘Grip op Gebruik’ is een interventie voor gebruikers van cannabis. Iemand kan zich hiervoor aanmelden om inzicht te krijgen in het huidige cannabisgebruik, veiliger leren omgaan met cannabis of met het doel om te stoppen met het gebruik van cannabis.

De interventie bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Aanmeldmodule: Onderdeel van de aanmelding is de DUDIT-vragenlijst (Drug Use Disorders Identification Test). Deze vragenlijst geeft de startsituatie weer van de cliënt. In zekere zin is dit een ROM-vragenlijst, omdat opvolgende vragenlijsten moeten monitoren of er een verbetering heeft plaatsgevonden ten opzichte van de startsituatie.

  • Communicatiemodule: de hulpverlener heeft een dashboard en de cliënt heeft een app waar onderling berichten mee verstuurd kunnen worden. De hulpverlener verstuurt berichten met daarin in opdracht (meestal in combinatie met een vragenlijst) naar de cliënt.

  • Contentmodule: een verzameling voorbeeldberichten en teksten die door de hulpverlener gebruikt kunnen worden.

  • Voor gedefinieerd stappenplan: afhankelijk welk traject een cliënt heeft gekozen (inzicht, veiliger gebruik of stoppen) volgt de hulpverlener een vast stappenplan. Een stappenplan beschrijft de contactmomenten en de vragenlijsten die daarbij horen.

  • Dagboek: Bijhouden van het cannabisgebruik of andere middelen. De hulpverlener kan dit dagboek ook inzien.

  • CMS: De zorginstelling kan zelf de content van de contentmodule beheren.

Bij ‘Grip op Gebruik’ is het hele platform ingericht voor cannabis. De generieke versie maakt het niet alleen mogelijk om het platform te gebruiken voor elk ander middel of een ander traject dat onder de cognitieve gedragstherapie werkt (zoals bijvoorbeeld eet- en angststoornissen), maar ook om het platform te gebruiken voor een traject die alleen bestaat uit het bijhouden van een vragenlijst of dagboek.

De belangrijkste module van de generieke versie:

  • Vragenlijstgenerator: een module om zelf vragenlijsten te maken. Deze vragenlijst kunnen gebruikt worden binnen een behandeling, maar kunnen ook gekoppeld worden aan het aanmeldproces of aan het dagboek. Daarnaast kan een vragenlijst als een standalone ROM-vragenlijst gebruikt worden.

  • Generiek dagboek: Een vragenlijst kan gekoppeld worden aan het dagboek. Hiermee zijn dagboeken te configureren voor diverse toepassingen.

  • Configuratie-module: Door middel van configuratie kan het hele platform worden ingesteld voor een specifiek doel.

  • Koppeltaal: de mogelijkheid om te kunnen koppelen met een EPD via Koppeltaal.

 

Koppeltaal

Koppeltaal is dé standaard die zorgaanbieders in staat stelt om eHealth te integreren in hun behandelprocessen. Koppeltaal faciliteert in het verbinden en integreren van informatiestromen uit EPD, ROM-vragenlijsten en eHealth (games, modules, apps). Dit draagt bij aan gebruiksgemak voor zowel behandelaar als cliënt en voorkomt versnippering in dossiers.

 

Generieke module eHealth

Het aanbod van eHealth in de gezondheidszorg is enorm en ontwikkelt zich razendsnel, maar de mogelijkheden blijven soms onbenut. De generieke module eHealth helpt professionals in de ggz om grip te krijgen op de mogelijkheden van eHealth binnen dit werkveld.

 

Links naar en meer informatie over:

Uitwerking van de use case

Uit gesprekken met Wild Sea is naar voren gekomen dat er drie type use cases te onderscheiden zijn. In de eerste use case is sprake van anoniem gebruik van Grip op gebruik met een zorgverlener op de achtergrond. In de tweede use case is sprake van direct contact tussen zorgverlener en cliënt zonder dat daar anoniem gebruik aan vooraf gaat. In de derde en laatste use case is de overgang van anoniem gebruik naar autoniem gebruik uitgewerkt.