(v1) Wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ)
De Wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ) voorziet in de mogelijkheid om klachten in te dienen wegens onheuse behandeling of manco’s in het hulpverleningsproces. De WKCZ stelt randvoorwaarden voor het klachtrecht om de rechtspositie van de patiënt te versterken. Het uitoefenen van dit recht staat aan het gebruik van andere juridische middelen, zoals een beroep op civielrechtelijke, tuchtrechtelijke en strafrechtelijke normen, overigens niet in de weg.
Voorbeelden van gedragingen waarover via de WKCZ zou kunnen worden geklaagd zijn: het niet meewerken aan de uitoefening van patiëntenrechten, zoals een verzoek om inzage, en het invoeren van onjuiste of onvolledige gegevens.
De WKCZ bevat geen algemene norm voor de beoordeling van een klacht. Als uitgangspunt kan echter worden genomen dat de zorgaanbieder zich behoort te gedragen zoals een goede zorgaanbieder, individuele beroepsbeoefenaar of voor een zorgaanbieder werkzame persoon zou doen.
Klachtenprocedure WKCZ
Op grond van de WKCZ dient iedere zorgaanbieder een regeling te treffen voor de behandeling van klachten over een gedraging van hem of van voor hem werkzame personen jegens een cliënt. Deze regeling dient bovendien op passende wijze onder de aandacht van zijn cliënten te worden gebracht.49 De klachtenprocedure staat open voor cliënten en oud-cliënten. Ook kan een klacht worden ingediend namens een cliënt die inmiddels is overleden.50
De klachtencommissie kan geen sancties opleggen. De uitspraak van de klachtencommissie heeft de status van een advies aan de zorgaanbieder en is dus niet bindend. Zo kan de klachtencommissie adviseren tot het geven van een waarschuwing aan een persoon die een fout heeft gemaakt, het nemen van rechtspositionele maatregelen, het wijzigingen van bepaald beleid, bepaalde regels of procedures, en het beter bekendmaken van een bepaald beleid of bepaalde regels.
De zorgaanbieder dient binnen een maand nadat hij de uitspraak heeft ontvangen te laten weten wat hij met het oordeel van de klachtencommissie doet.51 Is sprake van een ernstige situatie met een structureel karakter, waaromtrent de zorgaanbieder geen maatregelen neemt, dan is de klachtencommissie verplicht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hiervan in kennis te stellen.