Skip to end of banner
Go to start of banner

Gegevensdienstenbeleid

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Current »

Met de introductie van het volwassenheidsniveau voor Gegevensdiensten in versie 2.2.0 zullen vanaf 14 mei 2024 alle nieuwe Gegevensdiensten een volwassenheidsniveau hebben.

Reeds gepubliceerde Gegevensdiensten in de Catalogus zullen echter nog geen volwassenheidsniveau hebben. Er wordt stapsgewijs gewerkt aan het vaststellen van het volwassenheidsniveau voor deze Gegevensdiensten. Zodra het volwassenheidsniveau voor een Gegevensdienst is vastgesteld, zal deze in de Catalogus worden weergegeven. Totdat een reeds gepubliceerde Gegevensdienst een volwassenheidsniveau is toegekend, is het gebruik van de Gegevensdienst op het MedMij-netwerk toegestaan

Gegevensdiensten en de Catalogus

Deelnemers ontsluiten via MedMij gestandaardiseerde diensten voor gegevensuitwisseling, de zogeheten Gegevensdiensten. De Gegevensdiensten die zijn toegestaan binnen MedMij staan in de Catalogus. Deze Gegevensdiensten hebben een volwassenheidsniveau. Afhankelijk van het volwassenheidsniveau mag de Gegevensdienst al dan niet gebruikt worden op het MedMij-netwerk of in testomgevingen. In de paragraaf 'Volwassenheidsniveaus' wordt per volwassenheidsniveau gespecificeerd of het gebruik van de Gegevensdienst op het MedMij-netwerk of in testomgevingen is toegestaan.

Een Gegevensdienst wordt gevormd uit een verzameling Systeemrollen en één of meer use-cases uit het MedMij Afsprakenstelsel. Een Systeemrol is een verzameling verantwoordelijkheden voor de elektronische uitwisseling van gegevens. De verantwoordelijkheden worden gedefinieerd in de bij de Systeemrol behorende onderdelen van een Informatiestandaard. De Gegevensdiensten worden ontsloten via bijbehorende use-cases uit de architectuur van het MedMij Afsprakenstelsel. Zolang nieuwe Gegevensdiensten passen binnen de bestaande use-cases, kunnen ze onafhankelijk van een release van het MedMij Afsprakenstelsel worden toegevoegd aan de Catalogus. Mocht voor een Gegevensdienst (een) nieuwe usecase nodig zijn, dan dient eerst deze nieuwe use-case te worden toegevoegd volgens het reguliere change- en releaseproces. Pas daarna kan ook deze nieuwe Gegevensdienst worden toegevoegd aan de Catalogus. Besluiten over de creatie, wijziging en beëindiging van een Gegevensdienst en de wijze waarop een Gegevensdienst wordt opgenomen in de Catalogus worden genomen door het bestuur van Stichting MedMij.

Volwassenheidsniveaus

Een Gegevensdienst en de bijbehorende informatiestandaard doorlopen tijdens hun ontwikkeling verschillende fasen van volwassenheid, ook wel volwassenheidsniveaus genoemd. Deze niveaus staan beschreven in de onderstaande tabel.

Volwassenheidsniveau Gegevensdienst

Status Informatiestandaard

Validatiestap om het volgende niveau te bereiken

Uitwisseling van gezondheidsgegevens toegestaan

Opmerking

Alpha

Openbare consultatie voor de standaard in ontwikkeling is afgerond.

Toetsing van de standaard in Proof of Concept en de Gegevensdienst moet voldoen aan de toelatingseisen voor Beta.

Nee

 

Beta

Standaard is getoetst in testomgeving middels Proof of Concept.

Toetsing van standaard, bijvoorbeeld d.m.v. een Hackathon. Daarnaast moet de Gegevensdienst voldoen aan alle toelatingseisen.

 

Nee

 

Release candidate

Standaard is getoetst in een test-omgeving middels een Proof of Concept en mogelijk ook een Hackathon.

Toetsing van de standaard in de productie-omgeving middels een Pilot, waarbij de deelname van minimaal één DVP en één zorgaanbieder vereist is. Idealiter nemen twee DVP’s en twee zorgaanbieders deel die gebruikmaken van verschillende systemen.

Ja

Afhankelijk van de uitkomsten van een pilot blijft het volwassenheidsniveau hetzelfde. Alleen bij een positief resultaat waarbij volledige stabiliteit is aangetoond, zijn er geen restricties meer op het gebruik. In dat geval kan het volwassenheidsniveau naar 'General availability'.

General availability

Standaard wordt actief gebruikt in de productie-omgeving.

N.v.t.

Ja

Standaard heeft een volledige ontwikkelingscyclus doorlopen, dit garandeert dat deze minimaal drie jaar stabiel blijft.

Deprecated

Standaard wordt niet meer ondersteund.

N.v.t.

Ja, maar niet aanbevolen

Gegevensdienst wordt niet langer ondersteund of aanbevolen en er zijn plannen om deze in toekomstige updates van de Catalogus te verwijderen.

Uitgefaseerd

Standaard mag niet meer gebruikt worden en heeft een einddatum van geldigheid die in het verleden ligt.

N.v.t.

Nee

Gegevensdiensten die de status 'uitgefaseerd' hebben zijn in de Catalogus onder 'Verlopen Gegevensdiensten' te vinden.

Creatie van Gegevensdiensten (Alpha en Beta)

Een Gegevensdienst bestaat uit een verzameling Systeemrollen en één of meer use-cases uit het MedMij Afsprakenstelsel. Deze Systeemrollen worden weer gedefinieerd in de informatiestandaarden. De beheerders van deze informatiestandaarden werken daarom samen met Stichting MedMij en de beheerder van het MedMij Afsprakenstelsel om de Gegevensdienst te ontwikkelen.

Gegevensdiensten in ontwikkeling hebben het volwassenheidsniveau Alpha of Beta. Om het gewenste kwaliteits- en volwassenheidsniveau van Gegevensdiensten te waarborgen, zijn er toelatingseisen opgesteld waaraan een Gegevensdienst moet voldoen voordat deze in de Catalogus kan worden opgenomen. Er is ook bepaald welke van deze toelatingseisen al van toepassing zijn op Gegevensdiensten die in ontwikkeling zijn. Elke nieuwe Gegevensdienst zal aan deze eisen worden getoetst. In de Catalogus staan alle toelatingseisen en voor welke volwassenheidsniveaus ze van toepassing zijn.

Indien de creatie van een Gegevensdienst dient als opvolging van een geldige Gegevensdienst, dan vindt dit dakpansgewijs plaats. Dat betekent dat er maximaal 2 Gegevensdiensten zijn opgenomen in de Catalogus op basis van dezelfde Transactienaam. De creatie van een 'Gegevensdienst in ontwikkeling' (met een volwassenheidsniveau van Alpha of Beta) vindt plaats in het het gelijknamige onderdeel van de Catalogus. 

Mutaties van Gegevensdiensten (Release candidate en General availability)

Stichting MedMij mag aanpassingen doorvoeren op de Gegevensdiensten met de volwassenheidsniveaus Release candidate en General availability, met uitzondering van:

  • Het wijzigen van de Systeemrolverzameling of de daarin opgenomen Systeemrollen.
  • Het wijzigen van de Usecase.
  • Het wijzigen van het GegevensdienstId.
  • Het wijzigen van de verzameling Gegevensdiensten die wordt Vereist.

De concepten zijn precies gedefinieerd in het metamodel.

Uitfaseren van Gegevensdiensten (Deprecated en Uitgefaseerd)

Nadat een Gegevensdienst het volwassenheidsniveau Deprecated bereikt en hiermee niet meer aanbevolen of ondersteund wordt kan de Gegevensdienst worden Uitgefaseerd.

De volgende triggers kunnen leiden tot het uitfaseren van Gegevensdiensten:

  • De Systeemrollen worden niet langer als geschikt beoordeeld;
  • Als een nieuwe Gegevensdienst een huidige Gegevensdienst gaat vervangen en het volwassenheidsniveau van de nieuwe Gegevensdienst wordt verhoogd van Release Candidate naar General availibility, dan gaat het volwassenheidsniveau van de huidige Gegevensdienst naar Deprecated en start de uitfasering van de huidige Gegevensdienst;

  • De Gegevensdienst is niet langer compatibel met de operationeel bruikbare versies van het MedMij Afsprakenstelsel. 

Het moment van uitfaseren van een Gegevensdienst wordt aangegeven door de einddatum van de betreffende Gegevensdienst op te nemen in de Catalogus.

Einddatum, de Gegevensdienst is tot en met die datum geldig.

Gegevensdiensten die elkaar vereisen of vervangen

Stichting MedMij kan in de Catalogus verplicht stellen dat bepaalde Gegevens­diensten altijd gezamenlijk aangeboden moeten worden. Dit betekent dat Zorgaanbieders die deze specifieke Gegevensdiensten aanbieden ook verplicht zijn om de bijbehorende Gegevensdiensten aan te bieden. Dit is vaak het geval als de Gegevens­diensten samen een proces vormen, zoals het verzamelen en delen van gegevens. Het vereisen van de ene Gegevensdienst door de andere betekent niet per definitie dat er een wederzijdse afhankelijkheid is, maar dit kan wel het geval zijn.

De startdatum van het volwassenheidsniveau "General availability" voor een Gegevensdienst die een bestaande geldige Gegevensdienst vervangt, moet één dag na de einddatum (datum van uitfasering) van de te vervangen Gegevensdienst liggen, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om hiervan af te wijken.

Houderschap van Gegevensdiensten

In de Catalogus kan een Gegevensdienst alleen het volwassenheidsniveau 'Release candidate' bereiken als het houderschap van de betreffende Gegevensdienst geborgd is. Voor het bereiken van het volwassenheidsniveau 'General availability' is de borging van het houderschap eveneens een vereiste. Volgens NEN 7522 omvat de de houderschapsrol de verantwoordelijkheid voor het onderhouden, actualiseren en verder ontwikkelen van de Gegevensdienst en de bijbehorende informatiestandaard. Het borgen van deze aspecten wordt gerealiseerd door de invulling van de houderschapsrol, wat noodzakelijk is om te garanderen dat de dienst blijft voldoen aan de veranderende behoeften en eisen. Tussen de houder en Stichting MedMij wordt een Houderschapsovereenkomst gesloten. Deze overeenkomst waarborgt dat zowel de houders als Stichting MedMij zich houden aan de op hen rustende verantwoordelijkheden en verplichtingen. Daarnaast bevat deze overeenkomst de afspraken tussen Stichting MedMij en de houder van de Gegevensdienst.



  • No labels