Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Updating numbered headings
Table of Contents
Child pages (Children Display)

1. Inleiding

Tijdens de kickoff van het totale project op woensdag 5 april 2023, volgend op het vooronderzoek dat sinds januari 2023 liep, is besproken welke wijzigingen in versie 2.0.0 van het afsprakenstelsel moeten worden doorgevoerd. Deze punten staan op deze pagina uitgewerkt. Op basis van deze uitwerkingen worden ook de daadwerkelijke wijzigingen in het afsprakenstelsel bepaald. Deze worden als change(s) uitgewerkt als onderliggende pagina's.

2. Register van aangesloten aanbieders en gegevensdiensten

Per oktober 2023 zal er een register worden gepubliceerd van alle Aanbieders die binnen het MedMij netwerk zijn geregistreerd. Dit register is bereikbaar via https://register.medmij.nl en bevat per geregistreerde Aanbieder de

  • MedMij naam

  • Identificerende kenmerken, welke bijvoorbeeld ook door ZORG-AB worden gebruikt

  • Bij de aanbieder behorende gegevensdiensten

  • De uitwisselingsstatus

    • Per Aanbieder

    • Per gegevensdienst van een Aanbieder

In versie 2.0.0 van het afsprakenstelsel wordt een beschrijving van dit register toegevoegd, met het statement erbij dat dit uiterlijk oktober 2023 actief is.

De lijst(en) die als basis dient/dienen voor het register moet(en) ook door de Dienstverlener persoon kunnen worden opgehaald in een machine readable vorm. De Dienstverleners persoon kunnen deze gebruiken om de PGO-gebruikers te informeren over de status van de Aanbieder. Indien een PGO-gebruiker kiest voor een Aanbieder die problemen heeft in de uitwisseling, dan kan de Dienstverlener persoon in een vroeg stadium al een toelichting geven. Bijvoorbeeld voordat het autorisatieproces wordt gestart.

3. Usecases

3.1. Aanbieder controleert eigen gegevens

Als Aanbieder kan ik het register inzien en controleren of mijn gegevens kloppen. Als dit niet het geval is, kan ik contact opnemen met mijn Dienstverlener aanbieder om de gegevens aan te laten passen. Zo heb ik zelf invloed op de kwaliteit van mijn gegevens en weet ik zeker dat het klopt. Als deze gegevens in de toekomst uit een ander register komen (bijvoorbeeld ZORG-AB), moet ik me daar melden voor het aanpassen van mijn gegevens.

3.2. Inspecteur (IGJ) controleert de uitwisselingsstatus van Aanbieders en bijbehorende gegevensdiensten

Als inspecteur van IGJ kan ik het register inzien en zo controleren of een Aanbieder kan uitwisselen en met welke gegevensdiensten dit gebeurt. Zo kan ik bepalen of de Aanbieder aan de eisen voldoet. Hierbij moet ik wel zeker zijn dat het om de juiste Aanbieder gaat, maar daarvoor kan ik gebruikmaken van de verschillende identificerende kenmerken die ook in het register staan.

3.3. Persoon kan zien welke gegevensdiensten zijn Aanbieder aanbiedt

Als Persoon kan ik het register inzien om te bepalen of mijn Aanbieder(s) gegevens kunnen uitwisselen via het MedMij netwerk. Dit helpt mij bij het bepalen bij welke aanbieders ik gegevens kan verzamelen en met wie ik gegevens kan delen.

4. Wijzigen uitwisselingsstatus

MedMij heeft in de eerste fase als enige het recht om de uitwisselingsstatus van een Aanbieder aan te passen. In een latere fase wordt deze functionaliteit mogelijk ook via een API aangeboden aan Dienstverleners aanbieder, maar hier moet nog over gesproken worden.

Hoe MedMij kan beslissen tot het wijzigen van de uitwisselingsstatus van een Aanbieder zal beschreven worden in een nieuwe versie van de DAP. Vanuit het afsprakenstelsel wordt al verwezen naar de DAP, maar moet ook naar dit specifieke deel verwezen worden, om zo deelnemers te verplichten vanaf oktober aan het beleid te voldoen. Bij de release van versie 2.0.0 van het afsprakenstelsel zullen deze wijzigingen aan de DAP nog niet verwerkt worden. Daarom wordt een disclaimer toegevoegd dat dit uiterlijk 31 otober, bij de release van de volgende major versie, verplicht is.

5. Verantwoordelijkheid van de aanbieder

De verantwoordelijkheid betreffende de kwaliteit van de gegevens in het register ligt in de basis bij de Aanbieder. Dit moet in het afsprakenstelsel benoemd worden. De aanbieder kan zelf de aanwezige gegevens inzien, omdat deze publiek toegankelijk zijn. Bij het register wordt beschreven wat een Aanbieder kan doen om de gegevens te wijzigen.

Vervuiling van het register komt voor een deel ook van het beƫindigen van de diensten van een Aanbieder, bijvoorbeeld bij fusie, faillissement, pensioen bij een eenmanszaak, etc. In deze gevallen is de Aanbieder niet snel geneigd te registratie te laten verwijderen. Contracten met een Dienstverlener aanbieder worden wel aangepast, waardoor de verantwoordelijkheid in de R&A bij de Dienstverlener aanbieder komt te liggen. De Dienstverlener aanbieder verwijdert de registratie, waardoor de Aanbieder ook niet meer in het register voorkomt.

6. Governance moet worden aangepast

Aanbieders moeten ook een plek krijgen in de governance. Zij moeten invloed krijgen op de door te voeren wijzigingen op het afsprakenstelsel. Hierover is besloten om dit door te schuiven naar oktober. Hiervoor is een nieuw change request geregistreerd (MO-118, Aanbieders in de governance).

7. Verplichting tot uitwisseling

In het afsprakenstelsel wordt beschreven dat geregistreerde Aanbieders verplicht zijn uit te wisselen en dat zij moeten voldoen aan de in de DAP (en aanverwante documenten) beschreven normen. Voldoen Aanbieders niet aan de gestelde normen, heeft MedMij het recht Aanbieders of hun gegevensdiensten van de lijsten te verwijderen. Een reden tot verwijderen van de lijsten kan bijvoorbeeld blijvende inactiviteit zijn. Ook Dienstverleners aanbieder hebben hier een rol in. Ook zij kunnen de bij hen aangesloten Aanbieders en bijbehorende gegevensdiensten verwijderen.