In dit hoofdstuk wordt uitgewerkt hoe de ondersteunende interacties, zoals besproken in hoofdstuk 5, worden uitgewerkt op informatiesysteemniveau.
1.1 Aan- en afmelden van patiëntgegevens
Om een ongerichte opvraag van patiëntgegevens via AORTA door andere zorgverleners mogelijk te maken, moet een zorgverlener het bestaan van patiëntgegevens in zijn eigen informatiesysteem aanmelden bij het Landelijk Schakelpunt.
...
Diagram AORTA.VWI.d1010 - informatiesysteeminteracties voor het beschikbaar maken van patiëntgegevens
1.1.1 Interface LSP.VWI.i1025: Publiceren gegevens
Een (her)aanmelding wordt geïnitieerd vanuit het informatiesysteem van de zorgverlener. De (her)aanmelding leidt tot toevoegen of bijwerken van een verwijzing in de Verwijsindex (VWI). Een van de voorwaarden voor aanmelden is dat de zorgverlener de identiteit en burgerservicenummer van de patiënt heeft geverifieerd. Deze interface wordt aangesproken op vertrouwensniveau laag.
1.1.2 Interface LSP.VWI.i2035: Afmelden verwijzing laag
Een zorgverlener of het systeem heeft de mogelijkheid om eerder aangemelde gegevens weer af te melden. Hierbij wordt de desbetreffende verwijzing uit de VWI verwijderd. Deze interface wordt aangesproken op vertrouwensniveau laag.
1.1.3 Interface LSP.VWI.i1090: Synchroniseren indexgegevens met vergelijking
Het synchronisatieproces wordt gestart door een GBZ-beheerder. Door gebruik te maken van deze interface worden de geregistreerde verwijzingen in de VWI gesynchroniseerd met de lokale administratie van verwijzingen in het GBZ. De ‘synchroniseren indexgegevens met vergelijking’-interface levert slechts een vergelijkingsresultaat op. In combinatie met de interfaces LSP.VWI.i1025 Publiceren gegevens en LSP.VWI.i1035 Afmelden indexgegevens laag kunnen de verwijzingen in de VWI worden aangepast.
1.1.4 Controle op opt-in bij het aanmelden van patiëntgegevens
Bij het aanmelden/publiceren van patiëntgegevens voor uitwisseling via AORTA is het van belang dat vooraf door de gegevenshouder toestemming (‘opt-in’) is verkregen van de patiënt voor het beschikbaar maken van zijn gegevens. Daarom wordt bij het (her)aanmelden door de gegevenshouder gecontroleerd of de vereiste opt-in van de patiënt is verkregen. Dit moet gebeuren in het GBx dat een (her)aanmelding verricht.
...
- Elke zorgverlener die als gegevenshouder verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van gegevens via het Landelijk Schakelpunt vraagt (eenmalig) toestemming aan de patiënt voor het beschikbaar stellen van diens patiëntgegevens.
- De patiënt geeft (eenmalig per zorgverlener) toestemming voor het beschikbaar stellen van patiëntgegevens. Uiteraard kan de patiënt ook besluiten hiervoor geen toestemming te geven of deze later in te trekken.
- De gegevenshouder registreert het geven van toestemming (of het niet geven van toestemming) door de patiënt.
- De gegevenshouder meldt de gegevens van de patiënt aan bij het Landelijk Schakelpunt, dat optreedt als bewerker van de verwijsindex.[1] Aanmelden mag alleen indien toestemming verkregen is en dit uit de eigen registratie blijkt. De verantwoordelijkheid voor het correct aanmelden ligt bij de gegevenshouder. De gegevenshouder kan ervoor kiezen om aanmeldingen automatisch te laten uitvoeren door het eigen informatiesysteem (XIS), mits dit alleen aanmeldingen uitvoert voor patiënten waarvoor een opt-in in de registratie is opgenomen.
- De bewerker van de verwijsindex neemt de verwijzing op.
1.2 Toestemmingsabonnement
Processtappen
Binnen deze processtappen wordt er vanuit gegaan dat de XIS geëmigreerd is naar Mitz. Indien dit niet het geval is blijft de oude situatie van kracht.
...
Indien het niet mogelijk was om dit abonnement te maken, wordt het in de stap "Nieuw Toestemming Abonnement" aangemaakte record gemarkeerd als “incomplete”.
1.
...
3
Anchor | ||||
---|---|---|---|---|
|
De Verwijsindex (VWI), die onderdeel is van de ZIM, houdt bij in welke informatiesystemen gegevens over patiënten zijn opgeslagen.
...
Diagram AORTA.VWI.d1020.3 - informatiesysteeminteracties voor het raadplegen van de verwijsindex
1.3.1 Interface LSP.VWI.i1060: Actualiteitscontrole
Om te bepalen of er nieuwe gegevens beschikbaar zijn gekomen sinds een bepaalde datum kan een GBZ via de service ‘Opvragen actualiteit’ een actualiteitscontroleverzoek doen aan de ZIM. De ZIM kijkt of er na de opgenomen tijd een VWI bijwerking is geweest voor de in het bericht opgenomen queryparameters. Als antwoord op het verzoek komt er een bevestiging of ontkenning terug. Voor het opvragen van de actualiteit wordt het opvragenActualiteit-bericht verstuurd op autorisatie-niveau laag door het Verwijsindex Raadplegend Systeem.
1.3.2 Interface LSP.VWI.i1080: opvragen index midden
De ‘opvragen index’ interface biedt de mogelijkheid om een overzicht op te vragen van de verwijzingen zoals die aanwezig zijn in de VWI van de ZIM voor een specifieke patiënt. Het opvragen van de index kan vanuit een op de ZIM aangesloten informatiesysteem (GBZ, GBK, GBO) plaatsvinden. Een verwijzing bevat onder meer de gegevenssoort of het bouwsteentype, de zorgaanbieder die de gegevens heeft aangemeld en een tijdsinterval waarover gegevens beschikbaar zijn (zie [Ontw VWI] voor details).
Nadat het GBx heeft vastgesteld welke verwijzingen in de VWI aanwezig zijn, kan het GBx meer gericht naar inhoudelijke gegevens vragen. Deze interface wordt aangesproken op vertrouwensniveau midden.
1.4 Toestemmings Abonnement Register
In het toestemmings Abonnement register wordt bijgehouden of een applicatie voor een BSN een abonnement heeft genomen.
Dit is van belang om binnen het LSP bij te houden, omdat bij het afmelden van een abonnement een ID moet worden meegegeven. Dit ID wordt bepaald door Mitz en wordt na het aanmaken van het abonnement teruggegeven.
...
Veld | Omschrijving |
Applicatie ID | |
BSN | |
Aanmaak Datum/Tijd | |
Abonnement ID | Komt van Mitz |
Error Indicatie | Geeft aan dat er wel wat is aangevraagd, maar dat er een fout antwoord is terug gekomen. Staat initieel op false |
1.5 Verwijderen Toestemmings Abonnement
<Dit wordt pas in volgende versie ondersteund>
1.6 Bijhouden van abonnementen en signaleren van gebeurtenissen
Zorgverleners kunnen zich abonneren op het optreden van specifieke gebeurtenissen in de ZIM, zoals bijvoorbeeld het optreden van wijzigingen in de verwijsindex voor een bepaalde patiënt. Daarnaast is het voor de patiënt mogelijk om zich te abonneren op verzonden berichten over het LSP met zijn persoon als onderwerp en op mogelijke aanmeldingen in de verwijsindex. De ZIM stuurt dan automatisch een abonnementsignaal indien de gebeurtenis optreedt. Bij het aangaan van het abonnement kan het abonnerend systeem het informatiesysteem opgeven (binnen dezelfde zorgaanbieder) waarvoor het signaal bedoeld is. Het informatiesysteem dat het signaal ontvangt moet hiertoe beschikken over een module die wordt aangeduid als ‘abonnementsignaal ontvangend systeem’.
...
Deze situatie is weergegeven in diagram AORTA.ABR.d1010.
1.6.1 Interface LSP.ABR.i1010: Registreren abonnement
De ‘registreren abonnement’ interface biedt de mogelijkheid om een abonnement te registreren voor een specifieke gebeurtenis in de ZIM, zoals het optreden van een nieuwe aanmelding van gegevens van een patiënt. Het registreren van een abonnement vindt plaats vanuit een abonnerend systeem.
1.6.2 Interface LSP.ABR.i1020: Beëindigen abonnement
De ‘beëindigen abonnement’ interface biedt de mogelijkheid om een eerder geregistreerd abonnement te beëindigen. Eventueel kan het abonnerend systeem vooraf de geregistreerde abonnementen opvragen via LSP.ABR.i1030.
1.6.3 Interface LSP.ABR.i1030: Opvragen abonnementen
De ‘opvragen abonnementen’ interface biedt de mogelijkheid om een lijst op te vragen van de gebeurtenissen waarop het abonnerend systeem een abonnement heeft genomen. Een abonnerend systeem kan via deze interface de eigen abonnementen van een zorgverlener opvragen.
1.6.4 Interface GBX.SGL.i1050: Verwerken abonnementsignaal
De interface ‘verwerken abonnementsignaal’ moet door een abonnementsignaal-ontvangend systeem geïmplementeerd worden zodat het signalen kan ontvangen indien één van de gebeurtenissen optreedt waarop via het abonnerend systeem een abonnement is genomen. Een abonnementsignaal-bericht bevat geen medisch inhoudelijke informatie. Het ontvangen van een abonnementsignaal-bericht kan eventueel aanleiding zijn om vervolgens medisch inhoudelijke informatie via de ZIM op te vragen.
...
Zie voor een verdere behandeling van het abonnementenregister en de signaleringsafhandelaar de ontwerpen [Ontw Sgl ABR] en [Ontw Sgl GBV].
1.7 Selecteren van zorgaanbieders, zorgverleners en zorgaanbiederapplicaties
De ZAB stelt aangesloten informatiesystemen in staat om beschrijvende gegevens te achterhalen over de zorgaanbieder of zorgverlener, bijvoorbeeld de naam van een zorgaanbieder voor presentatie aan de eindgebruiker. Ook kunnen gegevens van aangesloten GBZ’en worden opgevraagd.
...
Binnen het goed beheerd zorgsysteem van de opvragende zorgverlener moeten hiertoe modules aanwezig zijn die het gebruik van deze interface ondersteunen. Deze modules zijn hier aangeduid als ‘zorgadresboek raadplegend systeem’ en ‘zorgadresboek bewerkend systeem’.
1.8 Raadplegen van de toegangslogZie voor een verdere
De toegangslog (TLG), die onderdeel is van de ZIM, houdt bij welke toegangsgebeurtenissen hebben plaatsgevonden waarbij berichten met de ZIM zijn uitgewisseld door op de ZIM aangesloten informatiesystemen.
...
Deze situatie is weergegeven in een diagram AORTA.TLG.d1010. De interfaces worden hier kort behandeld. Zie voor meer detail het [Ontw TLG].
1.8.1 Interface LSP.TLG.i1010: raadplegen toegangslog
De interface ‘raadplegen toegangslog’ biedt de mogelijkheid om op te vragen welke berichten met de ZIM zijn uitgewisseld door aangesloten informatiesystemen over een specifieke patiënt. Het opvragen van het toegangslog kan vanuit een op de ZIM aangesloten GBP of GBK plaatsvinden.
1.8.2 ZIM-interne service: registreren toegangsgebeurtenis
De toegangslog biedt deze service aan andere componenten binnen de ZIM om gegevens over het uitwisselen van berichten met informatiesystemen te registreren. De ZIM gebruikt deze service tijdens elke berichtafhandeling waarbij een informatiesysteem betrokken is. Dit legt de basis voor inzicht in de traceerbaarheid van gegevensuitwisseling via AORTA.
...
Diagram AORTA.TLG.d1010 - informatiesysteeminteracties voor raadplegen van de toegangslog
1.9 Vastleggen autorisatieprotocollen
Het autorisatieprotocol (APT) is een component van de ZIM die:
...
Diagram AORTA.APT.d1010.1 - informatiesysteeminteracties voor het beheer van het autorisatieprotocol
1.9.1 ZIM-interne service: autoriseren van rol voor interactie
De autorisatieprotocolcomponent biedt aan andere componenten binnen de ZIM een service ‘autoriseren van rol voor interactie’ om te bepalen of een inkomend bericht is toegestaan voor de rolcode van de afzender van het bericht. De ZIM gebruikt deze service tijdens elke berichtafhandeling (behoudens enkele uitzonderingssituaties, zie [Ontw APT]). Deze controle veroorzaakt een foutbericht indien het te controleren bericht een onbekende zorgverlenerfunctie of rolcode bevat of indien de rolcode niet is geautoriseerd voor het berichttype.
1.9.2 ZIM-interne service: autoriseren van applicatie voor interactie
De autorisatieprotocolcomponent biedt aan andere componenten binnen de ZIM een service ‘autoriseren van applicatie voor interactie’ om te bepalen of een inkomend bericht is toegestaan voor de applicatie die het bericht heeft gestuurd. De ZIM gebruikt deze service tijdens elke berichtafhandeling (behoudens enkele uitzonderingssituaties, zie [Ontw APT]). Deze controle veroorzaakt een foutbericht indien de verzendende applicatie niet is geautoriseerd voor het desbetreffende berichttype.
1.9.3 Beheerfunctie ‘raadplegen autorisatiebestand’
Met de functie ‘raadplegen autorisatiebestand’ kan de autorisatiebeheerder de instellingen van het autorisatieprotocol raadplegen. Hierbij is de ingangsdatum vast te stellen van elke autorisatie van een specifieke rolcode voor een specifiek berichttype.
1.9.4 Beheerfunctie ‘laden autorisatiebestand’
Met de functie ‘laden autorisatiebestand’ kan de autorisatiebeheerder (op last van de autorisatiemanager namens de autorisatiecommissie) de instellingen van het autorisatieprotocol wijzigen. Hiermee kunnen specifieke rolcodes geautoriseerd worden voor specifieke berichttypes, of kan deze autorisatie juist worden ingetrokken.
1.9.5 Beheerfunctie ‘rapporteren autorisaties’
Met de functie ‘rapporteren autorisaties’ kan de autorisatiebeheerder de instellingen van het actuele autorisatiebestand rapporteren.
...
De functionaliteit van het autorisatieprotocol wordt verder uitgewerkt in [Ontw APT].
1.10 Vastleggen determinatietabellen
De Selectie en Determinatie Service (SDS) is een component van de ZIM die:
...
Diagram AORTA.SDS.d1010 - informatiesysteeminteracties voor het beheer van de Selectie en Determinatie Service
1.10.1 ZIM-interne service: Bepalen bouwsteentypen en selectieparameters
De SDS component biedt aan de OPV component binnen de ZIM een service ‘Bepalen bouwsteentypen en selectieparameters’. Deze service bepaalt welke bouwsteentypen er opgevraagd dienen te worden binnen de context van een bepaalde opvraag, en welke selectieparameters daarbij gehanteerd moeten worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de rolcode van de opvrager. De rolcode kan bepaalde beperkingen met zich mee brengen met betrekking tot de op te leveren bouwsteeninstantiaties.
...
De OPV component gebruikt deze service tijdens elke generieke opvraag van patiëntgegevens binnen een specifieke context.
1.10.2 ZIM-interne service: Bepalen gegevenssoorten
De service Bepalen gegevenssoorten bepaalt aan de hand van een bouwsteentype in welke gegevenssoort(en) dit bouwsteentype voorkomt. Op basis van de gevonden gegevenssoort(en) en de al eerder bepaalde bouwsteentypen kan worden bepaald welke bronnen bevraagd dienen te worden aan de hand van de verwijzingen in de verwijsindex.
1.10.3 Beheerfunctie ‘raadplegen determinatietabel’
Met de functie ‘raadplegen determinatietabel’ kan de autorisatiebeheerder de instellingen van de SDS raadplegen. Daarnaast is het ook mogelijk om eerdere versies van de SDS te raadplegen.
...
Elke wijziging in een determinatietabel heeft een nieuwe versie van de tabel als gevolg. Iedere vorige versie zal worden gelogd voor mogelijke reconstruering van door de ZIM verstuurde opvraagberichten.
1.10.4 Beheerfunctie ‘laden determinatietabel’
Met de functie ‘laden determinatietabel’ kan de autorisatiebeheerder (op last van de autorisatiemanager namens de autorisatiecommissie) de instellingen van de determinatietabel wijzigen.
1.10.5 Beheerfunctie ‘rapporteren SDS configuratie’
Met de functie ‘rapporteren SDS configuratie’ kan de autorisatiebeheerder de instellingen van de actuele SDS rapporteren. Deze rapportage kan ter verificatie dienen van de ingeladen determinatietabel.
1.11 Opvragen/verifiëren BSN en controleren omloopstatus WID
De SBV-Z (zie subparagraaf 6.10.4) biedt interfaces voor:
...