Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • opt-in van de patiënt;
  • behandelrelatie;
  • bevoegdheid op grond van BIG-titel van de zorgverlener;
  • mandatering;
  • vertegenwoordiging;
  • samenwerkingsverband.

4.4.1    Opt-in van de patiënt

De [AVG] en [WGBO] bieden het wettelijk kader voor het uitwisselen van gegevens in de zorg. Op grond van deze wetgeving geldt voor uitwisseling van medische gegevens onder de in dit document beschreven condities[1], dat expliciete toestemming nodig is van de patiënt voor het beschikbaar stellen van gegevens door een gegevenshouder aan een gegevensraadpleger. Deze toestemmingen worden voor een systeem, dat zijn toestemmingen nog niet naar Mitz heeft gemigreerd, lokaal opgeslagen. Voor een systeem dat zijn toestemmingen wel heeft gemigreerd naar Mitz zijn deze toestemmingen geregistreerd in het (externe) Mitz systeem, dat door AORTA bevraagd wordt.

...

  • De opt-in-vraag is nodig voor het beschikbaar stellen van gegevens aan andere zorgaanbieders.
  • De opt-in-vraag wordt gesteld door elke zorgaanbieder die patiëntgegevens beschikbaar wil stellen.
  • Het vooraf vastleggen van de toestemming van de patiënt is bedoeld voor het beschikbaar stellen van patiëntgegevens door gegevenshouders voor opvragen door gegevensraadplegers; de gegevenshouder kan hierbij namelijk geen toestemming vragen op het moment van opvragen. Bij sturen van patiëntgegevens kan per geval toestemming worden gevraagd en is vastlegging van toestemming vooraf niet nodig.

4.4.2    Behandelrelatie

Het bestaan van een behandelrelatie tussen de zorgverlener en de patiënt is een voorwaarde voor toegang van de zorgverlener tot patiëntgegevens.

...

Bij het opvragen van gegevens moet de zorgverlener die de rol heeft van gegevensraadpleger een behandelrelatie hebben. Bij het verzenden van gegevens geldt dit voor de zorgverlener die de gegevens verstuurt én voor de zorgverlener of zorgaanbieder die de ontvangen gegevens raadpleegt.

4.4.

...

3    
Anchor
Bevoegdheid op basis van BIG-titel
Bevoegdheid op basis van BIG-titel
Bevoegdheid op basis van BIG-titel

Zoals vastgelegd in de definitie van het begrip zorgverlener oefent de zorgverlener een beroep uit zoals bedoeld in de wet BIG. Niet alle patiëntgegevens zijn voor iedere zorgverlener relevant. Bij het uitwisselen van patiëntgegevens kunnen daarom gegevens worden afgestemd op het beroep en specialisme[4] van de betrokken zorgverleners. Het resultaat van deze afstemming wordt vastgelegd in een autorisatieprotocol en in determinatietabellen.

4.4.4    Mandatering

Zoals uitgelegd in subparagraaf 4.3.1 kan een zorgverlener patiëntgegevens opvragen bij een zorgaanbieder.

...

De controle van de autorisatie moet hierbij worden toegepast alsof de mandaterende zorgverlener zelf de opvraag uitvoert.

4.4.5    Vertegenwoordiging

Zoals beschreven in subparagraaf 4.3.1 kan een patiënt de eigen patiëntgegevens opvragen bij een zorgaanbieder.

...

Zie de tekst van de [WGBO] voor een precieze beschrijving van deze uitzonderingssituaties. Bij de bespreking van de informatiesystemen voor patiënttoegang in paragraaf 6.5 en 6.6 wordt aangegeven in hoeverre deze uitzonderingen in de architectuur een rol spelen.

4.5.6    Samenwerkingsverband

Zoals uitgelegd in subparagraaf 4.3.1 kan een zorgverlener patiëntgegevens opvragen bij een zorgaanbieder.

...