...
Het MedMij Afsprakenstelsel evolueertontwikkelt zich voortdurend. Ontwikkelingen binnen en rondom MedMij kunnen aanleiding geven om afspraken uit het stelsel te wijzigen.
Releasecyclus
De releasecyclus en de releaseplanning (op twee momenten in het jaar) bepalen zoveel mogelijk het moment van wijzigingen aan het stelsel wijzigingen aan het stelsel. Stichting MedMij heeft hierin vinden zoveel mogelijk plaats aan de hand van een vaste releasecyclus. De release cyclus bevat 12 release slots per jaar, waarvan er twee release slots (in april en oktober) voor majors en minors zijn gealloceerd. Stichting MedMij speelt hierbij een aanjagende en faciliterende rol met een aantal verantwoordelijkheden, namelijk:
- het samenstellen van samenhangende releases,
- het ophalen van input bij belanghebbenden,
- het uitvoeren van impactanalyses,
- het organiseren van de besluitvorming en de informatievoorziening eromheen en
- het bewaken van ontwikkelingen in de omgeving (bijvoorbeeld veranderende wetgeving).
Ook is Stichting MedMij voortdurend alert op wijzigingen in gebruikte normen en standaarden en heroverweegt in zo'n geval het hergebruik.
Jaarlijks stelt Stichting MedMij samen met de verschillende belanghebbenden een releaseplanning release roadmap op. De releaseplanning roadmap bevat een overzicht van geplande releases voor de periode van een jaar , en geeft aan wat de belangrijkste voorgenomen wijzigingen zijn per release en duidt per geplande release de mijlpalen van het ontwikkel- en implementatietraject aan. Wijzigingen over de inhoud van het afsprakenstelsel moeten passen binnen deze releaseplanningroadmap. De releaseplanning roadmap moet op haar beurt weer passen binnen de strategische kaders. Het Het bestuur van Stichting MedMij stelt de releaseplanning roadmap vast.
Dakpansgewijze releases
Om het ritme van de voortdurende ontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel voor Deelnemers zo voorspelbaar mogelijk te maken, en Deelnemers daarbinnen ruimte te geven voor een proactief of reactief implementatiebeleid, zijn er op elk moment twee releases van het MedMij Afsprakenstelsel actief. Alleen actieve releases mogen actief zijn binnen het operationele MedMij-netwerk. Van die twee actieve releases is er altijd één verplicht en de andere is optioneel. Dat wil zeggen dat alle Deelnemersop deze verplichte versie moeten ondersteunen. De andere actieve release heet gepubliceerd. Implementatie daarvan is niet verplicht, maar wel toegestaan binnen het operationele MedMij-netwerk. Omdat de Interfaces, Gegevensuitwisseling, Core in het MedMij Afsprakenstelsel geversioneerd zijn, kunnen deze tegelijkertijd actief zijn. De gepubliceerde release is de opvolger van de verplichte. Elke Deelnemer kiest zelf wanneer hij de gepubliceerde versie implementeert, desgewenst naast de verplichte.
...
- de tot dan toe verplichte release de status verouderd, wat wil zeggen dat deze release niet meer actief is;
- de tot dan toe gepubliceerde release de status verplicht. Deze release blijft dus actief, maar verliest haar optionele status;
- de nieuwe release de status gepubliceerd. Deze release wordt dus actief.
Steeds schuift dus de nieuwste release (de gepubliceerde) als een nieuwe dakpan half bovenop de (dan) verplichte. Alleen de bovenste twee dakpannen zijn actief. Hun overlap symboliseert het tegelijkertijd actief zijn binnen het MedMij-netwerk. Omdat MedMij een vast release-ritme hanteert (van eens per half jaar), is die overlap een halve dakpan groot. Onder de verplichte release liggen de verouderde releases, als inactieve geschiedenis van het MedMij Afsprakenstelsel.
Dakpansgewijze aanpak
Ook op de Op Gegevensdiensten is tevens dakpansgewijs releasen van toepassing. Dit staat beschreven in het Gegevensdienstenbeleid.
...